12.06.2024.
HomeNovostiSrbija nastavlja rat protiv BiH kvazipravnim sredstvima: Aktivira li se kontroverzna lista...

Srbija nastavlja rat protiv BiH kvazipravnim sredstvima: Aktivira li se kontroverzna lista s 3.500 imena?

Nakon ove presude postoji bojazan da bi osokoljeni pravosudni organi Republike Srbije mogli početi s aktivnostima u vezi s listom koja je kreirana prije 18 godina, a čiji je autor “Dokumentacioni centar za istraživanje ratnih zločinaca”. Listu s imenima možete pronaći ovdje (od 37. stranice)

Na osnovu nje su uslijedile brojne krivične prijave koje su adresirane tužilaštvima u Srbiji i BiH, a što je uslov za hapšenje državljana BiH koji kroče na teritoriju Srbije. Na listi se nalaze bivši pripadnici Armije Republike BiH, MUP-a RBiH i HVO-a.

Kontrovezna lista Dokumentacionog centra

Osobe s te liste, protiv kojih je Srbija ili RS pokrenuli sudske procese, su između ostalih član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, bivši general Armije RBiH Jovan Divjak, Ilija Jurišić, Osman Osmanović kao i Husein Mujanović koji je osuđen danas.

Nakon Mujanovića presudu pred Višim sudom u Beogradu očekuje i Osman Osmanović (bivši pripadnik HVO-a) kojeg srbijanski organi terete za počinjenje ratnih zločina 1992. godine nad zatvorenicima u logoru u Gornjem Rahiću kod Brčkog. On se na prvom ročištu izjasnio da ne priznaje nijedno krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Osmanović je uhapšen krajem prošle godine, a da prethodno uopće nije postojala istraga protiv njega. Otvorena je tek dan nakon njegovog hapšenja i od tada se nalazi u pritvoru u Beogradu.

Tužilaštvo BiH zatražilo je ranije Osmanovićevo izručenje našoj zemlji, jer Posebno odjeljenje za ratne zločine ove institucije radi na predmetu koji se odnosi na navedenog osumnjičenog, ali tom zahtjevu se usprotivilo srbijansko pravosuđe.

Advokat Mirsad Crnovršanin koji je zastupao Osmana Osmanovića pred Višim sudom u Beogradu smatra kako je očigledno da je današnja presuda Mujanoviću dala krila pravosuđu Srbije da procesuira državljane BiH.

“Ovo će samo dodatno osnažiti već zakomplicirane odnose između BiH i Srbije kada je u pitanju izručenje naših državljana, a naročito hapšenje naših državljana u Srbiji po osnovu spiska koji je sačinio Dokumentacioni centar Republike Srpske. Mislim da se stvara opasna praksa gdje Tužilaštvo BiH mora reagovati i spriječiti buduća hapšenja državljana BiH koji se nađu na teritoriji Srbije”, kaže Crnovršanin.

Hiljade osoba strahuju kada napuštaju BiH

On smatra da će današnja presuda imati izuzetno negativan kontekst na predmet Osmana Osmanovića i samim tim će se otežati njegov položaj i dokazivanje nevinosti pred sudom u Beogradu koji je ranije odbio izručenje u BiH.

“Tužilaštvo BiH bi moralo poduzeti mjere kroz Koordinacioni mehanizam i u dogovor s glavnim tužiteljem Srbije dogovoriti da se ustupe svi predmeti u kojima je došlo do hapšenja državljana BiH i da se prestane s praksom hapšenja državljana BiH na teritoriji Srbije. Jedina mjera bi bila mjera reciprociteta, odnosno da i pripadnici Vojske RS-a koji su naseljeni na području Srbije i koji se zateknu na teritoriji BiH budu uhapšeni, da im se nakon toga odredi pritvor i da se procesuiraju pred Sudom BiH”, kaže naš sagovornik.

Advokat Crnovršanin ističe da svaka osoba sa kontroverznog spiska, na kojem se nalazi više od 3.500 imena, može biti u strahu da će biti uhapšena na teritoriji Srbije, ali čak i na području trećih zemalja ako je za njima Srbija raspisala potjernicu što bi vodilo ka ekstradiciji naših državljana BiH kod naših istočnih susjeda.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti