20.04.2024.
HomeNovostiBursać o Dodikovom poltronu Mazalici: "„Ovo biće nije pohađalio časove biologije i...

Bursać o Dodikovom poltronu Mazalici: “„Ovo biće nije pohađalio časove biologije i teorije društva, i ne samo da nije u zatvoru, nego je u skupštinskoj klupi”

Banjalučki novinar Dragan Bursać komentirao je istup poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđana Mazalice na društvenoj mreži Twitter.

„Heterogenost srpskog naroda ogleda se i u tome što imamo neke haplogrupe čije je porijeklo prilično egzotično. Njihovi pojedinačni nosioci rođeni u srednjem vijeku imali su veliki broj muških potomaka koje je širila srpska država i migracije. Odnosi na nivou klana.

Srbi su najheterogenija nacija, što je veliki kompliment, ali i genetski jednolična, što znači da srednjovjekovna srpska država i migracije šire muške rodove i rodove u različitim smjerovima, što se danas može vidjeti iz rasporeda isprobanih. To je situacija slovenskih haplogrupa (> 50%)“, napisao je Mazalica, pa nastavio:

„Genetske razlike između npr. Srbi iz Krajine i Srbi iz Šumadije su kozmetičke, dok je genetska sličnost Sandžaka (tj. Raške) i bosanskih muslimana približno velika kao da je između njih već 1.000 godina postojao Veliki kineski zid. Kad se već uvjere da su jedan narod.

Bosanski muslimani su stanovništvo izrazito slavenskog porijekla, uglavnom iz Hercegovine, odakle i krajiški Srbi i šumadinski Srbi imaju svoje korijene. Sandžaklije čine pretežno islamizirana crnogorska planinska plemena i slovenizirani Albanci. Otuda razlike“, završio je svoju „ekspertizu Mazalica.

Uslijedile su brojne kritike na ovakav istup, a jedan od najžešćih kritičara Mazalicinih nebuloza bio je i banjalučki novinar Dragan Bursać.

„Ovo biće ne samo da nije pohađalio časove biologije i teorije društva, ne samo da nije u zatvoru, nego je u skupštinskoj klupi. A kakva vlast, entitet i skupština – takvi joj i predstavnici“, poručio Bursać, prenosi „Slobodna Bosna“.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti