Sramotna trka za gradonačelnika: Prva stranka u Bošnjaka, a u Tuzli nema kandidata

0

Predstavnici SDA Tuzle danas su objavili kako će podržati kandidata SD i DF – Prof. dr. Vahida Jusufovića u utraci za gradonačelnika Tuzle. Saopćeno je to na način kao da SDA čini nekome uslugu, nekoga zadužuje za nešto, u tipičnoj “reket” maniri Asima Sarajlića,  i inih aferaša, kojih je SDA puna.

Zašto SDA nema kandidata u Tuzli? Da li zbog one Bakirove da je “sarajevska općina Centar važnija od 10 drugih” koja govori o kratkovidosti stranke SDA i njenim dometima od Marin Dvora do Kozje Ćuprije?

Ili je možda zbog toga što SDA smatra Tuzlu crvenom i neosvojivom komunističkom utvrdom?

Možda je i zbog toga što SDA stvarno nema kandidata koji bi bio prepoznat i prihvaćen među ljudima u Tuzli?

Možda je sve to zajedno?

Istini za volju, SDA u Tuzli za svih ovih “trideset najtežih godina sa vama” nije uspjela uspostaviti komunikaciju sa biračima u Tuzli.

Istina je i da svi dosadašnji kadrovi SDA, čim pređu Karaulu, zaborave odakle su i ko su.

Istina je i to da SDA već godinama i na još nekim mjestima u BiH, SDA “reciklira” kadrove, tačnije da ima ljude koji su pretplaćeni na funkcije. Te metuzaleme SDA ne povlači iz igre i ne daje šansu mlađima. To je vrhuška koja raspolaže moći, funkcijama i novcem. Ostali su više-manje, samo ikebane.

Zbog toga su i lokalni SDA-ovci prešutjeli da su oko kandidature za fotelju gradonačelnika u Tuzli neuspješno pregovarali sa Izudinom Kapetanovićem, penzionerom, nekadašnjim  kadrom SDA na funkcijama federalnog ministra, premijera, pa čak i rektora Univerziteta u Tuzli. Sa te posljednje pozicije smijenio ga je Općinski sud u Tuzli davne 2006. godine, zbog toga što je bio nezakonito izabran, kako stoji u presudi od prije 14 godina. Nakon toga je Kapetanović bio direktor Solane, i tako završio svoju rukovodnu karijeru.

Kapetanović je prije nekoliko dana odbio ponudu SDA da uđe u utrku za gradonačelnika u Gradu uglja i soli.

O motivima njegovog odbijanja nećemo nagađati, ali je sasvim sigurno da je SDA u Tuzli u ozbiljnoj krizi. Ne samo kadrovskoj. Iako se tako, na slikama sa predizbornik skupova, uopće ne vidi. Naprotiv. Vidi se još “poletnih” penzionera spremnih da “jurišaju” na vlast.