27.05.2024.
HomeSvijetŠpanija: Oboljeli ostavljeni da umru u staračkim domovima

Španija: Oboljeli ostavljeni da umru u staračkim domovima

Pripadnici španske vojske pronašli su napuštene starije osobe i nekoliko tijela u domovima penzionera koje je zahvatila epidemija novog korona virusa, potvrdila je španska ministrica odbrane, Margarita Robles.

“Nećemo imati razumijevanja za ovakvo postupanje s korisnicima tih domova”, rekla je Robles na televiziji Telecinco, prenosi Hina.

“Vojska je u obilasku nekih domova mogla vidjeti potpuno napuštene starce, pa i tijela u posteljama”, rekla je ne otkrivajući pojedinosti.

Državno tužilaštvo je najavilo “istragu kojom će se utvrditi težina djela”.

Neki španski mediji pišu da u slučaju sumnje na korona virus protokol predviđa da se tijela umrlih ne diraju do dolaska ljekara i radnika pogrebnih društava. S obzirom na velik broj umrlih, oni ponekad kasne s dolaskom.

Domovi prioritet

Vojska je bila zadužena za dezinfekciju domova penzionera pošto su deseci umrlih prijavljeni u nekoliko ustanova, pogotovo u Madridu i u autonomnoj zajednici Castilla-La Mancha, u centralnoj Španiji.

“Domovi za starije su apsolutni prioritet za vladu. Strogo ćemo nadzirati te ustanove. Mobilizirali smo sve kapacitete”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Salvador Illa.

Španija je nakon Italije najteže stradala evropska država u pandemiji korona virusa, sa više od 33.000 prijavljenih slučajeva i gotovo 2.200 mrtvih od 13. februara.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti