Španija: Oboljeli ostavljeni da umru u staračkim domovima

0
epa08316717 Members of the Spanish Army's Military Emergency Unit (UME) attend the Palacio de Hielo mall (lit. Ice Palace), it will begin to be used "in the next few hours" as a morgue to store dead bodies of people with coronavirus due to the high demand of the funeral companies, in Madrid, Spain, 23 March 2020. EPA-EFE/Mariscal

Pripadnici španske vojske pronašli su napuštene starije osobe i nekoliko tijela u domovima penzionera koje je zahvatila epidemija novog korona virusa, potvrdila je španska ministrica odbrane, Margarita Robles.

“Nećemo imati razumijevanja za ovakvo postupanje s korisnicima tih domova”, rekla je Robles na televiziji Telecinco, prenosi Hina.

“Vojska je u obilasku nekih domova mogla vidjeti potpuno napuštene starce, pa i tijela u posteljama”, rekla je ne otkrivajući pojedinosti.

Državno tužilaštvo je najavilo “istragu kojom će se utvrditi težina djela”.

Neki španski mediji pišu da u slučaju sumnje na korona virus protokol predviđa da se tijela umrlih ne diraju do dolaska ljekara i radnika pogrebnih društava. S obzirom na velik broj umrlih, oni ponekad kasne s dolaskom.

Domovi prioritet

Vojska je bila zadužena za dezinfekciju domova penzionera pošto su deseci umrlih prijavljeni u nekoliko ustanova, pogotovo u Madridu i u autonomnoj zajednici Castilla-La Mancha, u centralnoj Španiji.

“Domovi za starije su apsolutni prioritet za vladu. Strogo ćemo nadzirati te ustanove. Mobilizirali smo sve kapacitete”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Salvador Illa.

Španija je nakon Italije najteže stradala evropska država u pandemiji korona virusa, sa više od 33.000 prijavljenih slučajeva i gotovo 2.200 mrtvih od 13. februara.