18.05.2024.
HomeNovostiŠojić na sudu zbog zloupotrebe položaja

Šojić na sudu zbog zloupotrebe položaja

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, počelo je suđenje Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, koji je optužen da je zloupotrebom položaja ili ovlasti oštetio budžet za oko 42.000 maraka.

Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši budžet BiH.

Putovao bez službenih naloga

U optužnici se navodi da je Šojić više puta privatno putovao u Srbiju i Crnu Goru, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila, da je sačinjavao putne naloge u koje je unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu, a kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

– Istovremeno, dok je bio van BiH, njemu je u službenoj evidenciji upisano da je na redovnom radu – navela je tužiteljica Elvira Stanojlović tokom čitanja optužnice.

Kako se navodi u optužnici, Šojić je na ime neosnovano isplaćenih plata u iznosu od 35.200 KM, toplog obroka u iznosu od 1.842 KM, potrošenog goriva po osnovu nenamjenskog korištenja službenih vozila u iznosu 2.942 KM i troškova servisiranja službenih vozila u iznosu od 1.892 KM, sebi pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 41.877 KM, te u istom iznosu oštetio budžet BiH.

– Evidentno je da naloge od službenih putovanja unutar BiH nije realizovao, kako bi opravdao ranije pređene kilometre na službenim vozilima – navela je tužiteljica.

Državno tužilaštvo planira saslušati 10 svjedoka

Državno tužilaštvo planira saslušati 10 svjedoka, vještaka finansijske struke i priložiti materijalne dokaze.

Branilac optuženog Dragiša Jokić ocijenio je da je ovo još jedna iznuđena optužnica, te rekao da je istraga počela tri mjeseca prije nego je donesena odluka o provođenju istrage.

– Korištenje službenog vozila u privatne svrhe nije suprotno bilo kojem zakonu u BiH – rekao je Jokić te naveo da njegov branjenik nije prekršio Pravilnik o korištenju službenih vozila.

– U Pravilniku stoji da je službeno vozilo na raspolaganju direktoru i zamjenicima 24 sata, a on sa porodicom živi u Beogradu i išao je autom na posao i kući – kazao je Jokić.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. mart.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti