18.07.2024.
HomeNovostiSlovenija dobila prvu predsjednicu u povijesti države

Slovenija dobila prvu predsjednicu u povijesti države

Slovenija je u nedjelju izabrala prvu predsjednicu u modernoj povijesti. Nataša Pirc Musar pobijedila je Anže Logara, kandidata iza kojeg je stajala Slovenska Demokratska Stranka (SDS) Janeza Janše.

Prema podatcima slovenske izborne komisije nakon što je prebrojano 97% glasova, gospođa Pirc Musar je osvojila 54%, a Anže Logar 46%.

Nataša Pirc Musar neovisna je kandidatkinja koja je privukla globalnu pozornost kad je preuzela zaštitu autorskih prava Melanije Trump u Sloveniji. Uz to je poznata po borbi za ljudska prava, osobito prava žena, rodnih i LGBTQI+ zajednica. Njezinu je kandidaturu u drugom krugu podržala vladajuća koalicija u kojoj su nova liberalna stožerna stranka Gibanje svoboda (Pokret sloboda) koju vodi premijer Robert Golob te Socijaldemokrati (SD) i Levica.

Logar je tako ponovio sudbinu Lojze Peterlea koji je 2007. godine bio pobjednik u prvom krugu da bi ga porazio Danilo Türk. Potvrđuje se tako da kandidat desnog centra, koji se povezuje s Janšom, ne može pobijediti na predsjedničkim izborima u Sloveniji. Predsjednicima su dosad bili u dva mandata Milan Kučan Borut Pahor te u jednom Danilo Türk, svi iz Socijaldemokrata (SD) i Janez Drnovšek, liberal. Interesantno je da je odaziv bio nizak, svega 44,93% (u prvom krugu nešto više od 51%), ali ni to nije bilo dovoljno za pobjedu Logara.

Premijer Golob tako neće na čelu države imati moguću tvrdu kohabitaciju koja bi mu prijetila da je pobijedio Janšin kandidat. Iako su u Sloveniji predsjedničke ovlasti gotovo ceremonijalne, ne treba sumnjati da bi Janša koristio svaku mogućnost da vladi stvori prepreke u radu.Tako je već sazvao referendum o tri pitanja vezana uz prve poteze vlade, uključujući i povećanje broja ministarstava. Referendumi će se održati s prvim krugom lokalnih izbora na kojima će se testirati snaga Gibanja svoboda, stranke osnovane početkom godine kako bi pobijedila SDS.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti