25.07.2024.
HomeSvijetPirc-Musar vodi nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Sloveniji

Pirc-Musar vodi nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u Sloveniji

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc-Musar na putu je da postane prva predsjednica Slovenije s obzirom na to da vodi nakon drugog kruga predsjedničkih izbora ispred protivkandidata Anžea Logara.

Danas je u Sloveniji održan drugi krug predsjedničkih izbora na kojim su Slovenci birali petog šefa države, koji će 23. decembra zamijeniti aktuelnog predsjednika Boruta Pahora.

Kandidati u drugom krugu bili su Pirc-Musar, koja dolazi iz liberalnog i socijaldemokratskog tabora, i Logar, koji predstavlja politiku desnog centra.

Prema preliminarnim rezultatima nakon prebrojanih 55,52 posto listića, u vodstvu je Pirc-Musar sa osvojenih 54,18 posto glasova, dok Logar ima 45,82 posto.

Pirc-Musar je po dolasku u svoj izborni štab večeras zahvalila svima koji su je podržavali u teškoj petomjesečnoj kampanji kao i svim biračima koji su glasali za nju.

Naglasila je da je kandidatura za predsjednicu Slovenije bila najveći projekt u njenom životu.

“Slovenija zaslužuje odlučnog, poštenog i srdačnog predsjednika, predsjednika državničkog stava koji će uvijek zagovarati tolerantan i uvažavajući dijalog. Čula sam to od građana tokom mog putovanja našom lijepom Slovenijom u zadnjih pet mjeseci da žele nezavisnu i politički neopterećenu predsjednicu. Računam na to da su tu volju iskazali i danas na biračkim mjestima“, poručila je Pirc-Musar.

Pirc-Musar je bivša novinarka, doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica, koju nerijetko oslovljavaju s nadimkom “Čelična Lady“.

Kao nezavisnu kandidatkinju na izborima ovu 54-godišnju Ljubljančanku podržavaju bivši slovenski predsjednici Milan Kučan i Danilo Turk, a ponajviše suprug Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.

federalna.ba/AA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti