14.04.2024.
HomeNovostiSkupa i nepotrebna putovanja funkcionera i državnih službenika: Ko je gdje putovao...

Skupa i nepotrebna putovanja funkcionera i državnih službenika: Ko je gdje putovao i kol’ko jenaših para potrošio

Neracionalna putovanja zaposlenih u institucijama BiH na račun poreskih obveznika vidljiva su iz godine u godinu i na njih se troše velike svote novca, pa je tako bilo i prošle godine.

Naime, iz jednog od poslaničkih pitanja poslanika parlamenta BiH može se zaključiti da institucije BiH na putovanja van BiH troše milione maraka i to vrlo često bez ikakve potrebe.

Kao jedan od egzaktnih primjera nepotrebnog putovanja je odlazak jednog od zaposlenih iz Agencije za javne nabavke BiH u Grčku. To njegovog poslodavca nije koštalo puno novca, ali je razlog odlaska nelogičan. Služebnik je u pomenutu zemlju išao na regionalnu radionicu o sprečavanju trgovine ljudima. Ovaj put Agenciju je koštao 205 KM i to 101 KM je isplaćeno za dnevnice, a 104 KM su koštali putni troškovi, dok je smještaj i prevoz bio o trošku organizatora.

Sa druge strane, ima institucija i agencija koje su na putovanja potrošile mnogo novca. Tako su zaposleni u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) prošle godine na putovanja potrošili gotovo 300.000 KM, a na jedan događaj u Montreal u Kanadi putovalo je čak troje zaposlenih, što je koštalo oko 22.000 KM.

Na putovanja je najviše potrošila Selma Hodžić, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju, harmonizaciju propisa i pravne poslove, i to 33.204 KM, a najviše je koštao put u Montreal na sjednicu Skupštine ICAO. Pored Hodžićeve, u Montreal je putovao i Željko Travar, direktor BHDCA i jedan od stručnih savjetnika. Travar je prošle godine van BiH putovao pet puta, a sve je koštalo malo više od 14.000 KM. Zaposleni iz BHDCA putovali su u Singapur, Ženevu, Pariz, Brisel i na Maltu.

Na putovanjima nisu štedjeli ni u ostalim institucijama BiH, pa su tako u Institutu za akreditaciju na službena putovanja potrošili malo više od 40.000 KM, od čega je samo na dnevnice otišlo 18.000 KM, a na avio-karte malo više od 10.000 KM. Zaposleni iz ove institucije, između ostalog, putovali su u Oslo, Antaliju, Pariz, Berlin, na Island, u Litvaniju, ali i zemlje okruženja.

U prošloj godini nisu mirovali ni u Direkciji za evropske integracije (DEI), tamo su na putovanja potrošili 96.000 KM iz svog budžeta te 101.000 KM koje su bile obezbijeđene kroz razne projekte.

Između ostalog, službenici DEI putovali su u Crnu Goru na završnu konferenciju projekta “Osobe sa invaliditetom – lideri u pčelarstvu”, a učestvovali su i u raznim treninzima, fokus grupama, ljetnim školama, ali i sastancima sa članovima Evropske komisije i drugima. Najskuplje pojedinačno putovanje koštalo je 3.806 KM kada je Eldin Dileberović, direktor DEI, putovao u Brisel. Inače, sam Dilebrović na putovanja je potrošio 26.411 KM, dok je po osnovu dnevnica prošle godine inkasirao gotovo 4.000 KM.

“Putovanja naših funkcionera i službenika, pogotovo na atraktivne destinacije, a na račun poreskih obveznika, često, osim ličnog užitka za dotične, zemlji ne donose neku korist. Jeste bitno da se edukuju, ali bitnije bi bilo da stečena znanja i iskustva primijene pri povratku”, rekla je Tanja Topić, politički analitičar.

Dodaje i da smo vidjeli da neki funkcioneri organizuju i putovanja za lične asistente, kojima je zadatak da im pridržavaju torbe, opet o trošku poreskih obveznika. “Mislim da nismo svjesni koliko smo našeg novca dali za gušt pojedinih funkcionera i službenika, ali tragično je da to, sem nekolicine novinara i medija, nikoga drugog ne zanima. Živimo u društvu maestralnih afera pa su neke druge krupnije i aktuelnije potisnule turizam na račun poreskih obveznika”, zaključila je Topićeva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti