Ide li Srbija ponovo u izolaciju: Za dan udvostručen broj zaraženih

0

Ono o čemu su članovi Kriznog štaba govorili prethodnih dana ostvarilo se – makar djelimično, prema posljednjim podacima u Srbiji je identifikovano još 114 slučajeva koronavirusa, značajno više u odnosu na prekjučerašnjih 58.

I premda je i na ulicama vidno da se mjere socijalnog distanciranja ne poštuju u dovoljnoj mjeri, za ovaj skok u broju postoje bar dva direktna objašnjenja.

Prvo objašnjenje – popuštanje mjera i masovni skupovi

Na ovakav razvoj događaja upozoravao je epidemiolog Predrag Kon, koji je ranije napomenuo da koronavirus i dalje cirkuliše i da sada nikako ne smijemo da se opustimo da ne bi došlo do skoka oboljelih. Naime, Kon je u objavi na svom Facebook profilu upozorio da se ne treba pretjerano opuštati i organizovati masovne skupove u narednom periodu.

– Nikako nije vreme za masovne javne skupove. Još smo daleko od toga da virusa nema u cirkulaciji. Uz preterano opuštanje i povećanu frekvenciju kontakata prilično je verovatno da ćemo imati porast obolevanja posle 18. maja. Niko ne treba da se iznenadi, napisao je Kon.

Kako je naznačio, ako se preporučene mjere ne budu sprovodile, moguće je da se uvedu obavezne.

– Ipak još može da se spreči. Samo da se sprovode mere. Ako ne može, moraće ponovo da se iz preporuka pređe u obavezno sprovođenje mera – napisao je epidemiolog na svom Facebooku, pišu srbijanski mediji.

Drugo objašnjenje – izolovani “džepovi” epidemije

Tješi, ipak, podatak da je epidemija “buknula” u džepovima Srbije – konkretno u Vranju i dijelom u Leskovcu, preciznije fabrici “Jura”.

To se navodi i u saopštenju kriznog štaba, koji je skrenuo pažnju da je Vranje postalo novo žarište koronavirusa u Srbiji. Žariše je fabrika namještaja “Dodić” koja je privremeno zatvorena, a testirani su kako zaposleni, tako i njihove porodice i ljudi sa kojima su bili u kontaktu. Zaraženi su u najvećoj mjeri asimptomatski bolesnici, bez ili sa minimalnim tegobama.

– Ukoliko se žarište iz Vranja isključi iz analize, brojevi u Srbiji i dalje pokazuju kontinuiran trend opadanja ispod 1 odsto zaraženih od ukupno testiranih (0,97 odsto u proteklih 24 časa) – navodi se u saopštenju.

Ipak, razloga za opuštanje ni u ostalim dijelovima Srbije nema, a važan pokazatelj uslijediće od ponedeljka. Naime, tada će biti jasno da li je popuštanje mjera za Đurđevdan, kada su kontakti bili izraženiji, uticalo na širenje virusa i i u kojoj mjeri. Osim toga, prošle nedjelje imali smo i poroteste ispred Skupštine Srbije, za koje stručnjaci takođe kažu da može da doprinese pogoršanju brojki.

Iako virus korona polako jenjava u Srbiji, sporadična žarišta u manjim sredinama i dalje se pojavljuju. I dok su Leskovac i Vranje trenutno najveća žarišta u Srbiji, nove slučajeve virusa takođe bilježe Vlasotince i Tutin.

– Ako bi se taj procenta novozaraženih podiglo na preko dva odsto, ili i tri odsto, onda bi to postalo nužno. Mi ne smemo dozvoliti da ponovo krene porast, ističe Kon.