Skida li Mostar ustaške šinjele sa svojih ulica ?

0

To je odlučeno dvotrećinskom većinom na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara na sjednici u četvrtak 14. jula koje je usvojilo i nova imena za te ulice.

Tako se jednoj od ulica, koja je bila nazvana po Mili Budaku, zvaničniku u vladi Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vraća prijeratni naziv, Ulica Alekse Šantića, jednog od najpoznatijih mostarskih i bosanskohercegovačkih pjesnika.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u NDH, ubuduće će se zvati Ulica Tina Ujevića, a Ulica Đure Spuževića mijenja naziv u Ulicu Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike zvaće se Ulica Ciglana, dok Ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, ubuduće će nositi naziv Humska ulica.

Time je okončan period od 27 godina kako su u takozvanim zapadnom dijelu Mostara, u kojem pretežno žive građani hrvatske nacionalnosti, ulice nosile nazive po osobama koje su u istoriji zabilježene kao predstavnici fašističkog terora provođenog nad drugim narodima i neistomišljenicima.

NDH bila je marionetska država fašističke Nemačke i Italije od 1941. do 1945. godine, koju su predvodili hrvatskih fašisti – ustaše. Na tlu NDH sprovođeno je sistematsko ubijanje i progon Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista.

Mostar je podijeljen tokom rata u BiH devedesetih godina u sukobu Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Dolaskom mira, vojne crte su izbrisane, ali su ostale političke i administrativne koje dijele grad na tzv. istočni i zapadni dio.

Šta je prethodilo odluci Gradskog vijeća Mostara?

Nove nazive mostarskih ulica predložila je posebna Komisija koju je Gradsko vijeće formiralo 28. juna.

Komisiju za izmjenu naziva ulica čine gradonačelnik, (Hrvatska demokratska zajednica BiH, HDZ) predsjednik Gradskog vijeća (Stranka demokratske akcije, SDA), te predsjednici klubova vijećnika tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Srbi i Hrvati).

Komisija je formirana nakon što je u Gradsko vijeće stigao zahtjev kojeg su potpisali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, britanski ambasador u BiH Matthew Field, ambasador Sjedinjenih Država u BiH Michael Murphy, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i šefica Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH Kathleen Kavalec.

To nije prvi put da se neka komisija bavila pitanjem izmjena naziva ovih pet ulica.

Gradsko vijeće Mostara je u dva mandata imalo posebnu komisiju za izmjenu naziva tih ulica, ali to do sada nije bilo učinjeno.

Prema postojećem Statutu Grada Mostara za svaku odluku mora glasati dvije trećine vijećnika.

RFE