Sramotna bešćutnost: Erdoganova AK partija protiv istraživanja zločina nad Ujgurima u Kini

0

Uprkos naporima, opozicije koja je glasala za ovaj prijedlog, on nije naišao na odobravanje Erdoganove AK partije čiji su zastupnici glasali protiv ovog prijedloga.

Na sjednici Velike narodne skupštine u Turskoj, predstavnici opozicionih partija u ovoj zemlji tražili su da se na dnevni red uvrsti i odluka o istraživanju aktivnosti Kine na područjima gdje žive Ujguri, prenose mediji u Turskoj.

Turska opozicija, predvođena IYI strankom, tražila je od Velike narodne skupštine da usvoji ovaj prijedlog kojim bi se istražile aktivnosti Kine te bi se rezultati istrage predstavili međunarodnoj zajednici.

Predsjednica opozicione stranke Meral Aksener, izjavila je tokom zasjedanja da su slične prakse imali i u Kanadi, Nizozemskoj i Sjedinjenim Američkim Državama gdje su nakon prikupljanja informacija definirali ponašanje kineskih vlasti nad Ujgurima kao genocid.

Uprkos naporima, opozicije koja je glasala za ovaj prijedlog, on nije naišao na odobravanje Erdoganove AK partije čiji su zastupnici glasali protiv ovog prijedloga.

Pored vodeće partije, prijedlog nisu prihvatili ni iz turske stranke MHP.

Stranka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana već ranije je odbijala slične prijedloge koji su dolazili od opozicionih partija što je također kritikovala predsjednica IYI-a, Aksener.

“Kažu da su najveći branitelji muslimana, ali ne čuju vapaje ljudi koji su mučeni zbog izjave da su muslimani”, rekla je Meral Aksener tokom jednog od govora pred članovima stranke.

Iako turska opozicija i dalje vrši pritisak na vladajuće stranke da glasaju za prijedlog o proglašenju kineskih postupaka nad Ujgurima kao genocid, za sada samo su tri države u svijetu ratificirale slične odluke.

Pored Holandije, Kanade i SAD-a, prije nekoliko dana političar Rex Patrick iz Australije izjavio je kako će pokrenuti sličnu proceduru i u Senatu Australije gdje će tražiti od zvaničnika da glasaju za usvajanje slične odluke koju su donijele Holandija i Kanada.