Hrvatski mediji u nevjerici: “Oštra upozorenja Dodiku sa svih strana, potporu mu dali samo Rusi i – Čović!”

0

Hrvatski mediji pišu kako je Dodikova izjava da će “za godinu ili dvije” inicirati raspisivanje referenduma o otcjepljenju RS od BiH izazvala masovne osude a da je podršku dobio samo od lidera HDZ-a Dragana Čovića i ambasadora Ruisje u BiH Igora Kalabuhova.

 Zagrebački Jutarnji list šiše kako je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field nazvao provokacijom nastojanja vlasti u Republici Srpskoj da ospore funkcioniranje Ureda visokog predstavnika (OHR) istaknuvši kako će se time samo ojačati odlučnost da OHR nastavi djelovati dok god je to nužno.

Britanski ambasador se tako pridružio valu kritika upućenih na račun lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegovih političkih saveznika u RS-u koji su u srijedu, na vanrednoj sjednici Narodne skupštine RS, izglasali dokument kojim traže hitno zatvaranje OHR-a. U njemu tvrde kako visoki predstavnik djeluje nelegalno te ističu da neće surađivati ni s Valentinom Inzkom niti s bilo kojim njegovim nasljednikom na dužnosti, uključujući njemačkog političara Christiana Schmidta, čije se imenovanje očekuje.

Dodik je, predlažući takve zaključke, ujedno zaprijetio kako će lično “za godinu ili dvije” inicirati raspisivanje referenduma o otcjepljenju RS od BiH ako međunarodna zajednica ne pristane na povratak onome što on tumači kao “izvorni Dayton”. U Dodikovoj intrepretaciji, piše Jutarnji list, to znači funkcioniranje BiH kao “državne zajednice” koja bi ovisila o tome šta dogovore dva entiteta.

“Narodna skupština RS odlučila se fokusirati na podjele i provokacije, a takvi neutemelji napadi na pravni poredak i integritet ove zemlje samo pojačavaju potrebu za Uredom visokog predstavnika” napisao je britanski veleposlanik Field na svom Twitter nalogu.

Na sličan je način ranije reagirala ambasada SAD u Sarajevu, ističući odlučnu potporu teritorijalnom integritetu te zemlje i osuđujući politiku koja potiče podjele.

OHR je naveo kako parlament RS može raspravljati o čemu god želi, no da treba biti jasno da o sudbini visokog predstavnika neće odlučivati to tijelo nego Vijeće za provedbu mira (PIC).

Puno oštriji u kritikama na Dodikov račun bili su političari iz Federacije BiH, koji su izjave i prijetnje nominalnog šefa države BiH ocijenili kao predstavu koja samo služi skretanju pozornosti sa stvarnih problema zemlje, posebice u suočavanju s pandemijom prouzročenom koronavirusom.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Dodiku je poručio kako od Dodikovih najava neće biti ništa.

“A oni koji su… zaprijetili jednostranim rušenjem Daytona trebaju znati da će u tom slučaju nestati samo ono što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti”, kazao je Džaferović, dok je njegov hrvatski kolega iz državnog vrha Željko Komšić ocijenio da bi Dodikov pokušaj odvajanja RS od BiH doživio poraz “za dva dana”.

Juatarnji list piše da jepPredsjednik HDZ BiH Dragan Čović bio među rijetkima koji su Dodiku dali “kakvu-takvu potporu”.

“Nema dvojbi kako mi vidimo uređenje BiH i ulogu visokog predstavnika. Više puta smo kazali da naš iskorak ka kandidatskom statusu sam po sebi znači da se moramo osloboditi direktnog utjecaja izvana, bilo koga, pa i OHR-a”, kazao je Čović novinarima u Sarajevu koji su tražili njegovo mišljenje o Dodikovim zahtjevima i prijetnjama.

Dodikovu sjednicu parlamenta RS ignorirala je i opozicija u RS, jer niko od njihovih zastupnika nije želio sudjelovati u raspravi o nametnutoj temi rada visokog predstavnika. Osim od malih stranaka koje su mu već godinama saveznici u vlasti, Dodik je jedinu izričitu potporu za svoje zahtjeve dobio od ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova.

“Smatramo da se ova institucija (OHR) nakon 25 godina mora zatvoriti i da sve strane u BiH trebaju imati mogućnost slobodno se dogovarati kakvu BiH žele”, kazao je Kalabuhov novinarima u četvrtak dodajući kako je to već duže vrijeme principijelni stav Rusije, koja je također članica PIC-a.