Skandal u najavi: Da li je Dodik poklonio Lavrovu ukradenu ukrajinsku ikonu i kako je došao do nje?

0

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hercegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedatelj kolektivnog predsjedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini, objavili su u srijedu lokalni mediji.

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.

Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gdje sporna ikona pronađena.

Veleposlanstvo Ukrajine traži “javno i neodgodivo” očitovanje

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu je uputilo notu ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći “javno, neodgodivo i nedvojbeno” očitovanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospjela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

U proruskim paravojnim postrojbama u regijama Luganska i Donjecka sudjelovali su dragovoljci iz BiH, odnosno iz Republike Srpske.

Jednom od njih, Gavrilu Steviću, zbog toga se sudi, jer je pridruživanje paravojnim postrojbama u inozemstvu kažnjivo po zakonima BiH.

Index.hr