Lagumdžija: Konstitutivni narodi su boljševička i komunistička konstrukcija

0

Ako EU i NATO sami sebe ozbiljno shvataju kada se zaklinju u svoje vrijednosti koje proklamiraju, onda euro-atlantska predanost BiH mora biti glasna, vidljiva i potkrepljena djelima u podršci našoj državi.

Ovo je na međunarodnoj konferenciji “Naslijeđe mira – 25 godina Dejtonsko – pariškog mirovnog sporazuma” koja je održana u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske rekao bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Rekao je, između ostalog, kako je uvjeren da će američka administracija djelovati u skladu sa principima koji su definisani u obraćanjima novoizabranog predsjednika Joea Bidena kao i sa njegovim jasnim porukama tokom obilježavanja 25. godina genocida u Srebrenici.

“Paradoksalna je činjenica da samoproglašeni zaštitnici evropskih vrijednosti zapostavljaju individualna ljudska prava i insistiraju isključivo na etničkim pravima baziranim na starom boljševičkom i komunističkom konstruktu pod nazivom “konstitutivni narodi”. Na konstruktu koji više nigdje ne postoji nakon što je učinio svoj doprinos krvavoj smrti bivše Jugoslavije i raspadu Sovjetskog Saveza”, rekao je, između ostalog, Lagumdžija.

Dotakao se i teme Lokalnih izbora u našoj zemlji za koje je rekao da su pokazali da ljudi nisu spremni da slijede svoje takozvane etničke lidere ili plemenske poglavice onoliko koliko oni misle.

“U mojoj općini, Centar Sarajevo, u kojoj su preko 80 posto glasača Bošnjaci dok je Srba šest posto, direktno izabrani načelnik je dobio preko 66 posto glasova a trojici oponenata zajedno je ostalo 33 posto. Izabran je Srđan Mandić, Srbin, dok su preostala tri kandidata svi Bošnjaci – jedan od njih general Armije BiH i univerzitetski profesor, drugi bivši predsjedavajući Doma Naroda, kao što su to danas Čović i Špirić koji učestvuju na ovom panelu, a treći nekadašnji pjevač koji je prije Dejtona bio prvi predstavnik države na Eurosongu”, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da, Bogić Bogičević, koji nije Bošnjak, u ime “gradske četvorke” koja je pobijedila SDA, će biti novi gradonačelnik Sarajeva, grada u kojem danas oko 80 posto glasača su Bošnjaci.

“Premijer Vlade Kantona Sarajevo danas je Mario Nenadić, Hrvat, pravnik iz Sarajeva. Predsjednik FBiH je Marinko Čavara, također Hrvat. Konačno, na vrhu piramide, na petom nivou vlasti je Predsjedništvo u kojem je trećina šefa države, kolektivnog Predsjednika, po nacionalnosti Bošnjak”, dodao je Lagumdžija.

Istakao je da su ljudska prava u temelju liberalne demokracije, sekularne građanske države Bosne i Hercegovine kao društva zajedničkih vrijednosti

“Kao što se vidi, od pet funkcija predsjednik, premijer, gradonačelnik, načelnik, u državi sa pet nivoa vlasti i oko tri miliona stanovnika, od Dejtonske demokratije sam dobio 2.33 Srbina, 2.33 Hrvata i 0.33 Bošnjaka lidera”, ističe Lagumdžija.