20.06.2024.
HomeSvijetSKANDAL U BRUXELLESU: Policija upala u sjedište Evropske narodne stranke

SKANDAL U BRUXELLESU: Policija upala u sjedište Evropske narodne stranke

Baš kad se stranke pripremaju za novu predizbornu kampanju za evropske izbore koji se održavaju sljedeće godine, Europsku narodnu stranku (EPP), čini se, prati skandal iz prethodne kampanje kad je njen Spitzen kandidat za predsjednika Europske komisije bio Manfred Weber, trenutno šef poslaničke grupe EPP-a u Evropskom parlamentu i predsjednik stranke.

Belgijska je policija, na zahtjev njemačkih kolega, upala u prostorije sjedišta stranke u Bruxellesu u utorak ujutro, ali ne u Europskom parlamentu, u okviru istrage koja se u njemačkoj pokrajini Tirinškoj vodi protiv Marija Voigta, trenutno zastupnika njemačkog CDU-a u pokrajinskom parlamentu.

No, istraga nema veze s njegovim političkom djelovanjem, nego s ulogom koju je imao kao voditelj digitalne kampanje EPP-a na europskim izborima 2019 godine. Sumnja se da je on tada stranačkim novcem dao posao jednoj IT kompaniji iz Tirinške od koje je nakon toga zauzvrat primio novac.

Istraga u Njemačkoj vodi se još od prošle godine, a u utorak je belgijska policija u sjedištu stranke u Bruxellesu oduzela računala i razne dokumente koji mogu pomoći u otkrivanju istine zbog sumnje u koruptivne aktivnosti.

Voigt je trenutno i šef kluba stranke u njemačkoj saveznoj državi Tiringiji. Iz EPP-a su samo šturo saopćili da je došlo do racije i da stranka surađuje s policijom te pruža tražene dokumente.

Iako policijski upad u sjedište stranke u Bruxellesu nije povezan s trenutnim djelovanjem EPP-a, ovo je svakako neugodno za šefa stranke Manfreda Webera koji je i predsjednik Evropske narodne stranke, a ujedno i šef stranačke grupe u Evropskom parlamentu. A osumnjičenog Voigta kao voditelja digitalne kampanje 2019. godine angažirao je upravo Weber.

Evropska narodna stranka najveća je politička grupa u Europskom parlamentu, a iz njenih redova dolaze i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. EPP računa da će i nakon izbora sljedeće godine imati najutjecajnije vodeće funkcije u institucijama EU.

Ovaj slučaj sada u EPP-u, iako različit, izaziva posebnu pozornost javnosti nakon velikog skandala koji je potresao grupu Evropskih socijalista, čije je sadašnje i prijašnje eurozastupnike belgijska policija uhapsila pod optužbama za korupciju, odnosno zbog primanja mita, kako bi lobirali u korist stranih država, a spominju se Katar i Maroko. U okviru te operacije uhapšena je i potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, a u prostorijama nekih uhapšenika policija je našla i veliku količinu gotovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti