24.06.2024.
HomeSvijetRuske službe sigurnosti oduzimaju pasoše visokim dužnosnicima kako bi ih spriječile da...

Ruske službe sigurnosti oduzimaju pasoše visokim dužnosnicima kako bi ih spriječile da pobjegnu

List Financial Times navodi da ruske sigurnosne službe trenutno oduzimaju pasoše visokim dužnosnicima i direktorima državnih kompanija kako bi ih spriječili da putuju u inostranstvo, dok se paranoja od curenja informacija i prebjega širi režimom predsjednika Vladimira Putina.

S obzirom na to da ruski rat u Ukrajini još traje, ruske sigurnosne službe su pooštrile procedure za putovanje unutar državnog sektora, zahtijevajući od nekih istaknutih ličnosti i bivših dužnosnika da predaju svoje putne isprave, navodi list, pozivajući se na osobe koje su upoznate s tim.

List ističe da ovaj povećani pritisak odražava duboku sumnju Kremlja i ruske obavještajne službe u lojalnost ruske civilne elite, od kojih se mnogi protive ratu u Ukrajini i ljute zbog njegovog utjecaja na njihov životni stil.

Financial Times je citirao glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je potvrdio da je Rusija pooštrila ograničenja putovanja za osobe koje rade u “osjetljivim” područjima.

“Postoje strožija pravila o ovom pitanju. Na nekim mjestima su formalizirana, a na nekim zavise od konkretne odluke… o konkretnim zaposlenicima”, rekao je Peskov. “Od početka specijalne vojne operacije ovom pitanju se posvećuje sve više pažnje.”

Uvođenje ograničenja

List je, također, citirao bivše zvaničnike, čija imena nisu spomenuta, da su od sovjetske ere ruski dužnosnici s pristupom državnim tajnama srednjeg nivoa morali ostavljati svoje pasoše na sigurnom mjestu koje vodi “posebni odjel” u sastavu njihovih ministarstva i kompanija. Ali ruske službe sigurnosti su rijetko primjenjivale ta pravila, tvrde bivši dužnosnici i rukovodioci.

No, stvar se promijenila nakon ruske invazije na Krim 2014. godine, kada su službe sigurnosti počele upozoravati da se ne putuje u zemlje poput Amerike i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine ograničenja su uvedena u širem opsegu i u velikoj mjeri su se oslanjala na hirove službenika sigurnosti koji rade u državnim institucijama, navodi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Zbog toga se, stoji u izvještaju lista, mjere sigurnosti razlikuju među državnim institucijama, jer neke institucije zahtijevaju, čak i od osoba srednjeg nivoa u smislu odgovornosti, da ne putuju u inostranstvo, dok druge institucije daju otvorene dozvole visokim dužnosnicima za putovanja u inostranstvo u razumnim granicama.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti