21.05.2024.
HomeNovostiSkaka doskakutao u Općinski sud u Sarajevu i izjasnio se da nije...

Skaka doskakutao u Općinski sud u Sarajevu i izjasnio se da nije kriv

U Općinskom sudu u Sarajevu u toku je ročište na kojem se bivši gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka  izjasnio da nije kriv.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja Skaku, Amelu Kolovrat, Džanelu Kacila, Farisa Foču i Hasana Mrkonju tereti za više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi te krivotvorenje službene isprave, potvrđena je krajem jula.

Džanela Kacila je priznala krivicu i potpisala sporazum sa Tužilaštvom, a ostali optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Zloupotreba položaja

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobivanju kredita ili drugih pogodnosti.

On se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike.

Kako se navodi u optužnici, Skaka je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama.

Nezakonito pravdanje novca

Optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac i to u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti