SIPA uhapsila Ivana Đurića iz Ugljevika zbog zločina protiv čovječnosti

0

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Ugljevika, u ranim jutranjim satima, uhapsili su osumnjičenog Ivana Đurića, rođenog 1971. godine u Bijeljni.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubojstva i druga nečovječna djela slične prirode nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor Luka u Brčkom.

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je izravno i osobno, uporabom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zarobljena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem ‘Adolfom’ (procesuiran i osuđen u MKSJ u Den Haagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne povrede, vršio mučenja i zlostavljanja zarobljenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti za kazeneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Tokom dana, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.