27.05.2024.
HomeNovostiSIPA sprovodi akciju "Var", uhapšene sudije zbog namještanja utakmica

SIPA sprovodi akciju “Var”, uhapšene sudije zbog namještanja utakmica

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros sprovode akciju kodnog naziva “Var” usmjerenu protiv namještanja fudbalskih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH.

Operativna akcija se provodi zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi.

U toku su pretresi na nekoliko lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, izumeđu ostalog u Sarajevu, Novom Travniku, Orašju.Uhapšeno je 10 osoba.

Većinom se radi o sudijama sa A liste Prve lige FBiH, a među osumnjičenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Edin Mujkić, Mirza Kazlagić, Marko Pejić, Josip Martinović i drugi. Među osumnjičenima su osim sudija i i druge službene osobe Fudbalskog saveza, među kojima su delegati, posmatrači i sl. Istragom su obuhvaćeni i Salem Prolić, Irfan Durić te Anto Bilješko.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, riječ je o kriminalnim radnjama koje se odnose na pogodovanje određenim fudbalskim klubovima, uzimanje mita te pozitivno ocjenjivanje sudija koji su učestvovali u tim radnjama.

Akcija se sprovodi prema naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH.

SIPA će naknadno objaviti detalje akcije koja se sprovodi na širem području BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti