17.07.2024.
HomeNovostiSIPA provela akciju "Veslo": Hapšenja u Bratuncu zbog krijumčarenja migranata

SIPA provela akciju “Veslo”: Hapšenja u Bratuncu zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (27.8.2020. godine) u okviru operativne akcije „Veslo“, lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata“.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa Policijskim centrom Jugoistočne Evrope (SELEC), Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Republike Srpske.

Operativna akcija „Veslo“ predstavlja nastavak koordiniranih aktivnosti koje se provode u saradnji sa policijskim službenicima Službe za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Republike Srbije, usmjerenih na razbijanje organiziranih kriminalnih grupa koje djeluju na području Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, a organizirane su radi krijumčarenja migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama Evropske unije.

U okviru višemjesečnog provođenja operativne akcije „Veslo“, policijski službenici SIPA-e i MUP Republike Srbije lišili su slobode ukupno 18 osoba za koje postoje osnovi sumnje da pripadaju međunarodnoj grupi za organizirani kriminal u okviru koje su organizirali krijumčarenje 245 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama Evropske unije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti