SIPA predaje izvještaj o nabavci 100 respiratora

0

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u toku današnjeg dana trebalo bi da preda izvještaj Tužilaštvu i Sudu BiH u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine, rekao je za “Nezavisne” Luka Miladinović, portparol SIPA.

Dodao je da su pripadnici SIPA u utorak tokom pretresa prostorija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme “F.H. Srebrena malina” oduzeli poslovnu dokumentaciju, računar i forenzički izuzeli podatke sa još jednog računara. SIPA je izvršila pretrese po naredbi Suda i Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH je juče saopšteno da u okviru predmeta “Respiratori” tužilački tim te pravosudne institucije zajedno s istražiteljem Tužilaštva vrši analizu do sada prikupljene dokumentacije, nakon čega će biti zatražena potrebna stručna vještačenja i naređene dalje aktivnosti.

“Zbog hitnosti u postupanju, tužioci i stručno osoblje u stalnom su kontaktu sa policijom, te izlaze na teren kako bi davali instrukcije za postupanje u prikupljanju dokaza”, dodali su iz Tužilaštva BiH.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u otvorenom pismu javnosti između ostalog je rekao da je institucija kojom on rukovodi u jako teškim i izazovnim trenucima pokušavala učiniti sve moguće s ciljem uspostave efikasnog zdravstvenog sistema, koji bi mogao adekvatno odgovoriti u zaštiti zdravlja i života svih naših građana, a što je bio zahtjev svih zdravstvenih ustanova i Vlade Federacije BiH.

“U procesu nabavke respiratora ugovor je potpisan sa kompanijom koja je jedina mogla garantovati da će nam respiratori stići u traženom roku. Što se tiče svih ostalih pitanja o dobavljaču, profitima i procesu odlučivanja nadam se da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje”, poručio je Solak.

Podsjetimo, ugovor vrijedan 10,5 miliona KM potpisali su Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić. Pomenuta firma je poljoprivredno dobro koje se bavi uzgojem voća i povrća. Nakon dizanja prašine u vezi s ovom nabavkom, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet, a sam Hodžić nakon što je tada isporučeno 80 respiratora, između ostalog, pozvao je pravosudne organe da što prije počnu raditi na ovom slučaju kako bi ispitali svaki segment poslovanja od nastanka firme. Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak preuzelo od Tužilaštva KS predmet. I Federalni parlament formirao je privremenu komisiju zbog ove nabavke.