20.04.2024.
HomeNovostiHodžićevi respiratori iz srebreničkog malinjaka skupljaju prašinu, a Solak će biti smijenjen

Hodžićevi respiratori iz srebreničkog malinjaka skupljaju prašinu, a Solak će biti smijenjen

Tim Tužilaštva BiH analizira dokumentaciju u predmetu ‘Respiratori’. Podsjetimo, SIPA je jučer, nakon pretresa prostorija Federalne uprave civilne zaštite i firme Srebrena malina, izuzela računare i poslovnu dokumentaciju. No, osim dokumenata, analizira se i smjena Fahrudina Solaka. Za mnoge je ona vrlo skora i vrlo izvjesna.

Nakon što tim Tužilaštva BiH izvrši analizu do sada prikupljene dokumentacije, bit će zatražena potrebna stručna vještačenja i naređene daljnje aktivnosti. Pretresi su tokom jučerašnjeg dana trajali satima.

“Policijski službenici SIPA-e su otkrili i i privremeno oduzeli dva računara i poslovnu dokumentaciju, te forenzički pohranili podatke sa još jednog računara”, kazao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH navode da su, zbog hitnosti u postupanju, tužioci i stručno osoblje u stalnom kontaktu sa policijskim službenicima: ”Tužilački tim će intenzivno provoditi i koordinirati aktivnosti u narednim satima, s ciljem da se u što kraćem roku prikupi sva potrebna dokumentacija, kako bi se nastavio rad na ovom predmetu”.

Mirna Delalić, advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije Srebrena malina, uvjerena je da će se sve okolnosti ovog predmeta razjasniti. Naglašava da će se Hodžić odazvati na svaki poziv istražnih organa: “Što se tiče pitanja u vezi sa određenim elementima krivičnog djela, ja takve elemente na strani gospodina Hodžić Fikreta ne vidim da postoje, a zvanično zaista nisam upućena u status. Istraga je u toku, ja u tom pravcu zaista ništa ne mogu govoriti, osim da će se, kada stigne poziv, gospodin Hodžić odazvati na svaki poziv istražnih organa”.

I Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, nada se da će sudski organi ubrzo dati svoje konačno mišljenje. U saopćenju za javnost, između ostalog, navodi da je svjestan odgovornosti i funkcije koju obnaša: “Predložio sam da me Vlada Federacije privremeno preventivno suspenduje, dok se istraga ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost”.

Naš izvor tvrdi da će Fahrudin Solak biti smijenjen. Ostalo je još da 20 spornih respiratora, navodno naredne sedmice, bude isporučeno BiH. A onih 80 i dalje se nalazi u skladištu u Azićima i ničemu ne koriste. Samo skupljaju prašinu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti