Simptomi koronavirusa koji mogu trajati i godinu dana

0

 

Najčešći simptomi koji su trajali godinu dana su smanjena sposobnost vježbanja (56,3%), umor (53,1%) i problemi s koncentracijom (39,6%)

Njemački istraživači proveli su studiju koja je objavljena u časopisu Clinical Infectious Diseases, a rezultati njihovog istraživanja pokazali su da je 77,1 posto covid pacijenata imalo simptome bolesti i godinu dana nakon što su se zarazili.

Najčešći simptomi koji su trajali godinu dana su smanjena sposobnost vježbanja (56,3%), umor (53,1%) i problemi s koncentracijom (39,6%), pokazala je studija, prenosi N1.

Gubitak kose

Istraživači su otkrili da je samo jedan simptom – gubitak kose, opao između pet i 12 mjeseci, pri čemu je učestalost opala sa 26,1% na 10,4%.

S druge strane, simptomi kao što su dispneja, odnosno otežano disanje i problemi s disanjem te umor su značajno porasli. Učestalost dispneje porasla je s 27.1% na 37.5%, a umor je porastao s 41.7% na 53.1%.

“Dugotrajni neurokognitivni simptomi covida mogu se zadržati najmanje godinu dana nakon pojave prvih simptoma covida-19 te mogu značajno smanjiti kvalitetu života”, naveli su istraživači.

Ova studija još jednom je potvrdila da osobe koje se bore s covidom mogu osjećati simptome i mjesecima nakon što su se zarazile koronavirusom. Ranije studije su pokazale da ovo stanje u većoj mjeri pogađa žene nego muškarce, prenosi Forbes.

200 simptoma

Nadalje, prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Lancet’s E Clinical Medicine, više od 200 simptoma povezuje se s dugim covidom, a oni pogađaju čak deset organskih sustava u tijelu.

Neki od simptoma koje su pacijenti prijavljivali su: osip, guljenje kože, probavnih problema, grčenje mišića, gubitak sluha, zujanje u ušima, umor, halucinacije, gubitak pamćenja, drhtanje, povišena temperatura, groznica, upala grla, zamagljen vid, konjunktivitis, kratkoća daha, poteškoće s disanjem, iskašljavanje krvi, kihanje, suhi kašalj, promjene na nožnim prstima, nesvjestica itd.

 

 

 

 

Vecernji.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here