20.04.2024.
HomeLifestyleSimptomi koji pokazuju da vam bubrezi ne rade kako bi trebali...

Simptomi koji pokazuju da vam bubrezi ne rade kako bi trebali…

Bubrezi su parni žljezdani organi smješteni u donjem dijelu leđa, po jedan bubreg na svakoj strani kičmene moždine. Glavni zadatak bubrega je filtriranje krvi i uklanjanje toksina koje šalje u mjehur, a mjehur ih eliminira kroz urin.

Kada dođe do zatajenja bubrega to obično znači smanjeno izlučivanje mokraće, uslijed čega dolazi do nakupljanja toksina u tijelu. To je životno opasno stanje koje se mora liječiti. Neki od najčešćih razloga zbog kojih može doći do zatajenja bubrega, prema Steth Newsu su:

Neadekvatan ili nedostatan dotok krvi u bubrege
Postoje neki uvjeti i bolesti koji mogu dovesti do prestanka dotoka krvi u bubrege, uključujući srčani udar ili druge bolesti srca, zatajenje ili drugi problemi s jetrom, dehidracija, alergijske reakcije, sepsa i druge vrste ozbiljnih infekcija. Neki lijekovi za smanjenje upala i hipertenziju mogu mogu ograničiti protok krvi.

Blokada mokraćovoda

Postoje određeni karcinomi poput raka debelog crijeva, mokraćnog mjehura i raka prostate koji mogu sprečavati izmokravanje. Kamen u bubregu i krvni ugrušci u mokraćnom sustavu također mogu uzrokovati probleme s mokrenjem.

Ostali uzroci i simptomi

Drugi uzroci uključuju zloupotrebu droga i alkohola, kao i preopterećenja tijela teškim metalima koji uzrokuju toksičnost. U nekim slučajevima nema jasnih simptoma da je došlo do zatajenja bubrega, a ovo su neki od znakova koje treba shvatiti kao upozorenje:

smanjena proizvodnja urina,
oticanje gležnjeva, stopala i nogu zbog zadržavanja tekućine,
iznenadno otežano disanje,
zbunjenost,
ekstremni umor ili pospanost,
neprestana mučnina,
napadaji,
bol ili pritisak u prsima.

Posljedice

Neki pacijenti sa zatajenjem bubrega mogu pasti u komu, zbog čega je ključno da se bolest dijagnosticira prije nego što se pogorša. Neki testovi za zatajenje bubrega uključuju analizu urina, mjerenje volumena urina, uzorke krvi i snimanje. Liječenje će varirati ovisno o razlogu zbog kojeg je došlo do disfunkcije bubrega. Uobičajeni načini liječenja su dijaliza i transplantacija bubrega.

Važno je javiti se liječniku čim se pojave simptomi, ali najbolji način za održavanje zdravlja bubrega je prevencija. Pod prevencijom se podrazumijeva izbjegavanje pretjerane i nepotrebne konzumacije lijekova, čak i aspirina, a također je poželjno ograničiti unos toksina poput duhanskih proizvoda, alkohola, pesticida i udisanja štetnih para (primjerice kemijska sredstva za čišćenje).

miss7zdrava24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti