05.03.2024.
HomeNovostiŠetnja u Tuzli za Amru Kahrimanović: Traži se kazna za ubici...

Šetnja u Tuzli za Amru Kahrimanović: Traži se kazna za ubici i ostavke ministra i komesara MUP-a TK, rok sedam dana

U Tuzli je dan žalosti nakon ubistva Amre Kahrimanović, koju je u srijedu navečer hicima iz službenog pištolja ubio policajac Elvis Ćustendil. Tim povodom brojni građani Tuzle, aktivisti iz brojnih gradova BiH održali su mirnu šetnju od mjesta ubistva do Kantonalnog MUP-a – s jasnim zahtjevima: najstroža kazna za počinitelja, ostavke odgovornih u MUP-u zbog evidentinh propusta. Rok sedam dana.

Učesnici protesta, koji su danas izašli na ulice Tuzle da bi osudili ubistvo Amre Kahrimanović, nisu krili svoju tugu, ali i revolt i ogorčenje:

„Stvarno me je ovo pogodilo u srce, osjetim bol koju je teško opisati, kao da neko nešto iščupa iz tebe.“

„Zaista ne vidim kraj ovome. Kako stati ukraj – nemam pojma. Tužno, pretužno.“

„Uopšte se ne osjećam sigurno.“

Smatraju da samo ujedinjeni mogu izvršiti adekvatan pritisak na sistem i institucije da bi došlo do promjena koje će im osigurati život bez straha od nasilja.

„Vidimo da ovome nema kraja, stalno će se dešavati nova ubistva dok je ovako stanje u državi. Ovo je jasno svakome. Stvarno se moramo probuditi, svi građani, jer imamo i mi neku granicu“, poručuje Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića.

Osim najstrože kazne za ubicu, policajca Elvira Ćustendila, prisutni, na čelu s članovima porodice Amre Kahrimanović, insistirali su i na odgovornosti svih koji su na bilo koji način doprinijeli da se ubistvo dogodi.

„Moraju da snose odgovornost, zna se ko je glavni počinilac, međutim, on nije sam, policajac ubica nije sam u ovome“, poručio je Damir Hodžić, sin ubijene Amre Kahrimanović.

„Da odavde jednom već krene ljudska odgovornost, oni nemaju ljudske odgovornosti. Sigurno ćemo istrajati, a onda će imati desetine hiljada ljudi na ulicama”, istakao je Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre Kahrimanović.

Tokom protesta je organizovano i potpisivanje peticije za pokretanje građanske inicijative ka Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona kojom se traže ostavke ministra MUP-a TK-a i direktora Policijske uprave MUP-a TK-a, zatim hitno održavanje sjednica Vlade i Skupštine TK-a, na kojima će biti razmotrena sigurnosna situacija u kantonu, kao i identificiranje i kažnjavanje svih osoba unutar MUP-a koje su načinile sistemske propuste, što je za posljedicu imalo ubistvo Amre Kahrimanović, te siguranje sredstva za uspostavljanje sistema obaveznih ljekarskih pregleda svih policijskih službenika.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti