24.05.2024.
HomeLifestyleSelen jača imunitet i podmlađuje

Selen jača imunitet i podmlađuje

 

Selen je izuzetno važan za zdravlje čitavog organizma, ali se o njemu malo priča.

On čuva od štetnog delovanja slobodnih radikala i stresa, ima antivirusno delovanje, podstiče cirkulaciju i doprinosi boljem radu metabolizma.

8 prednosti selena:

Jača imuni sistem

Selen je mineral koji u velikoj meri doprinosi jačanju imuniteta. Vrlo je bitan i za proizvodnju enzima koji štiti lipide u ćelijama.

Zbog nedostatka selena ljudi su skloni hroničnim prehladama i gripu. Manjak ovog minerala je krivac za neobjašnjivi osjećaj umora i letargije.

Poboljšava rad mozga i pamćenje

Problemi sa pamćenjem i koncentracijom su obično posljedica manjka selena. Dovoljan unos ovog minerala podstiče pravilan rad mozga.

Smanjuje rizik od nastanka karcinoma

U kombinaciji sa vitaminima C, B3 i E i glutationom, on poništava štetno delovanje slobodnih radikala u organizmu, a to znači i da ima pomlađujući efekt, pa tako štiti od nastanka karcinoma.

Osim što štiti od nastanka , selen može i da uspori razvoj postojećeg karcinoma.

Poboljšava plodnost i kod muškaraca i kod žena

Manjak selena može da dovede do neplodnosti kod muškaraca, ali i kod žena. Neke studije su čak pokazale da selen smanjuje rizik i od pobačaja.

Jača zdravlje srca

Nizak nivo selena u organizmu povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Poznato je da ovaj mineral ima protivupalna svojstva i da podstiče cirkulaciju i protok krvi, čime snaži krvne žile i štiti zdravlje srca.

Reguliše rad štitne žlezde

Studija je pokazala da je metabolizam štitne žlezde usko povezan sa nivoom selena u organizmu. Ovaj mineral deluje tako što podstiče proizvodnju aktivnih hormona štitne žlijezde.

Reguliše proizvodnju reaktivnog kiseonika u samoj štitnoj žlijezdi, pa je tako štiti od djelovanja antitela koja mogu da dovedu do bolesti.

Selen pomaže osobama koje boluju od Hashimotova tireoiditisa, Gravesove bolesti i sličnih autoimunih oboljenja tako što štiti imunitet i smanjuje upalne procese u organizmu.

Ublažava simptome astme

Preliminarne studije pokazale su da selen može ublažiti i simptome astme.

Ljekari navode da bi unos ovog minerala mogao da bude odlična dodatna terapija za sve one koji imaju ovo hronično oboljenje.

Čisti organizam od toksina i teških metala

Toksini i teški metali negativno se odražavaju na vaše zdravlje. I tu u pomoć uskače, selen. On, naime, za sebe veže teške metale i toksine, pa pomaže njihovoj eliminaciji iz organizma.

Znakovi manjka selena:

iscrpljenost i umor
hronična prehlada
hipotireoza
oslabljeno pamćenje
loša koncentracija
opadanje kose
depigmentacija na koži i noktima
usporeno zarastanje rana
neplodnost
slab imunitet

U ovim namirnicama se nalaze:

brazilski oraščići (najbogatiji izvor selena u hrani!)
suncokretove sjemenke
banane
grožđe
bobičasto voće
chia sjemenke
ovas
integralni pirinač
ječam
bijeli luk
kokos

 

 

still.magazin

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti