22.07.2024.
HomeSvijetŠef turske policije: Uhapsili smo osumnjičenog za napad; Erdogan: Bit će kažnjeni

Šef turske policije: Uhapsili smo osumnjičenog za napad; Erdogan: Bit će kažnjeni

Turski ministar unutrašnjih poslova optužio je Kurdistansku radničku partiju (PKK) za bombaški napad na prometnu ulicu u Istanbulu u kojem je poginulo šest osoba. Suleyman Soylu je otkrio da je osumnjičeni uhapšen.

Šest ljudi je poginulo, a 81 je povrijeđena kada je u poznatoj pješačkoj ulici u Istanbulu, Istiklal, eksplodirala bomba. Turski predsjednik je napad opisao kao teroristički čin.

“Osumnjičeni je uhapšen”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu u izjavi koju je u ponedjeljak objavila novinska agencija Anadolija.

“Prema našim nalazima, odgovorna je teroristička organizacija PKK,” rekao je on.

Turski zvaničnici su u nedjelju navečer kazali kako vjeruju da je napad izvela žena koja je, prema snimcima nadzorne kamere, sjedila 45 minuta na mjestu eksplozije na šetalištu Istiklal, a minut nakon što je otišla došlo je do eksplozije. Uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera utvrdili su da je žena ostavila vreću sa eksplozivom i otišla.

Iako je centar Istanbula u prošlosti bio na meti terorista, do sada nijedna grupa nije zvanično preuzela odgovornost za posljednji napad.

PKK, koju je Ankara, kao i njeni zapadni saveznici, stavila na crnu listu kao terorističku organizaciju, nastavila je s pobunom za kurdsku samoupravu u jugoistočnoj Turskoj od 1980-ih.

Redovno na meti turskih vojnih operacija, grupa je također u središtu sukoba između Švedske i Turske, koja od maja blokira ulazak Švedske u NATO, optužujući ga za popustljivost prema PKK.

Govoreći neposredno prije polaska na samit G20 u utorak na Bali, Recep Tayyip Erdoğan je govorio o “izdajničkom napadu”, dodajući: “Odgovorni će biti kažnjeni”.

Turska je bila meta niza smrtonosnih bombaških napada između 2015. i 2017. od strane ISIL-a i kurdskih grupa.

Među njima je i bombaški napad u istoj ulici 19. marta 2016. godine, u kojem je ubijeno pet ljudi, a povrijeđeno 36. Turska policija je kasnije rekla da je bombaš imao veze sa ISIL-om.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti