Šef Granične policije Zoran Galić se hvali kako ne da migrantima iz Srbije u BiH, a samo danas je u TK ušlo više desetina migranata

0
Arhiva, Foto: Anadolija

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, radeći na suzbijanju ilegalnih migracija preko teritorija Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak su spriječili krijumčarenje ilegalnih migranata iz Republike Srbije u BiH.

Riječ je o šest ilegalnih migranata koje su dvojica državljana BiH pokušala prokrijumčariti u vozilu bh. nacionalnih oznaka, a otkriveni su u mjestu Kozluk na području Zvornika, saoopćila je Granična policija BiH.

Prema naredbi tužitelja Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba, protiv osumnjičenih toj će instituciji biti dostavljeno izvješće.

U tijeku je daljnji rad na slučaju i utvrđivanju identiteta i porijekla ilegalnih migranata.

Također, u protekla 24 sata, pripadnici navedene jedinice na više su lokacija u zoni odgovornosti JGP Zvornik od ilegalnog prelaska državne granice odvratili 91 ilegalnog migranta koji su iz pravca Republike Srbije pokušali ući na teritoriju BiH.

“Ublažavanjem restrikcijskih mjera kako u susjednim zemljama tako i u BiH očekuje se i veći broj ilegalnih migracija. Već sada na području Zvornika sve je veći broj migranata koji pokušava ilegalno prijeći državnu granicu, radi čega smo formirali poseban tim policijskih službenika na tom području i preraspodjelom vlastitih snaga te sa svim raspoloživim sredstvima ulažemo maksimalne napore u zaštiti državne granice”, rekao je ravnatelj Granične policije BH Zoran Galić u povodu sve češćih slučajeva otkrivanja migranata prilikom pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice, navodi se u saopćenju.

Dok se Galić hvali afikasnošću svoje službe, samo danas se ka Tuzli kretalo i još uvijek se kreće oko sedamdesetak migranata, najviše iz pravca Zvornika, koji su popodne stigli u Kalesiju. Njihov dolazak u Tuzlu oečekuje se večaras ili tokom noći.

Prethodno je, tokom dana na području TK bila grupa od oko 40-tak migranata. O dolasku migranata u Tuzlanski kanton javljali su korisnici društvenih mreža, dokumentujući to fotografijama i video snimcima.

Tako je javljeno da je na područje TK općina Sapna, danas stiglo 40 migranata, a to je potvrđeno i za RTV Slon iz MUP-a TK. Migranti će uz policijsku pratnju autobusima biti ispraćeni do ureda za poslove sa strancima u Sarajevu, rečeno je iz MUP-a TK.