26.02.2024.
HomeNovostiSDP upozorava: "Vlada TK preuzela ingerencije Skupštine, to je zabrinjavajuće i alarmantno!"

SDP upozorava: “Vlada TK preuzela ingerencije Skupštine, to je zabrinjavajuće i alarmantno!”

Klub poslanika SDP BiH u Skupštini TK ukazao je na činjenicu da je na održanoj sjednici  u utorak Vlada Tuzlanskog kantona preuzela ingerencije Skupštine Tuzlanskog kantona i između ostalog dala saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja. Kao su istakli, ovakva praksa isključenja zakonodavne vlasti iz procesa odlučivanja u TK je posve zabrinjavajuća i alarmantna.

˝Opravdano strahujemo da pojedinci u Tuzlanskom kantonu, pod plaštom trenutnog stanja nesreće, polako slijede praksu susjednog bosanskohercegovačkog entiteta i njenog suverena Milorada Dodika gdje je prije nekoliko dana uvedeno vanredno stanje i time razvlaštena Narodna skupština, ili se pak slijedi primjer Mađarskog premijera Viktora Orbana koji je prigrabio neograničenu i apsolutnu vlast u ovoj državi za vrijeme trajanja vanrednog stanja.Svjedoci smo da je Bosna i Hercegovina kroz historiju mnogo puta bila izložena teškim vremenima, ali unatoč tome, funkcionisanje zakonodavnih organa nikada nije bilo dovedeno u pitanje. Nadležnosti zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu se nikada nisu donosile svojevrsnim uredbama od strane uskog broja istomišljenika kao što se to pokušava danas˝, navode iz ove stranke.

Prema njihovom mišljenju, stvaranjem jedne ovakve političke krize ne čini se dobro državi Bosni i Hercegovini niti njenim građanima, te apeluju na sve političke strukture da, u vrijeme izazova pred kojim se nalazi čovječanstvo, sve svoje snage usmjere na žaštitu ljudi i dobara našeg društva.

˝Insistiramo na sazivanju sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, uz sve neophodne mjere osiguranja zdravlja svih poslanika, kao što je to praksa svih odgovornih parlamenata u državama regije i svijeta. Neophodno je da pristupimo rebalansu Budžeta kako bi osigurali adekvatnu pomoć u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, privrede i poljoprivrede, te izmjenama Poslovnika ali svakako i hitnom usvajanju Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica˝, saopštio je Klub poslanika SDP BiH u Skupštini TK.

Traže od Vlade TK da pravovremeno i tačno informiše poslanike u Skupštini ali i građane Tuzlanskog kantona o krucijalnim pitanjima vezanim za epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti