16.04.2024.
HomeNovostiIstraga: Ko je oprao pola miliona maraka u Tuzli, Gračanici, Živinicama i...

Istraga: Ko je oprao pola miliona maraka u Tuzli, Gračanici, Živinicama i Zavidovićima?

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas su u Tuzli, Gračanici, Živinicama i Zavidovićima privremeno oduzeli dokumentaciju i predmete od četiri pravne i dvije fizičke osobe zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Pranje novca“ u iznosu od 586.749 KM.

Preciznije – protiv dvije firme iz Gračanice i Banovića i njihovih odgovornih osoba Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je istragu zbog sumnje da su uzeli oko 586.749 KM za isporuku zaštitne opreme protiv virusa korona u Sloveniju, ali tu opremu nisu isporučili.

Kako saznajemo, iz firmi koje imaju poslovnice i u drugim mjestima, oduzeta je dokumentacija u cilju istrage zbog sumnje da su odgovorne osobe zaključile ugovore sa firmom iz Slovenije za isporuku opreme na osnovu, čega im je isplaćeno oko 300.000 evra, ali robu nisu isporučili.

Kako saznajemo,  zbog istrage je pokrenuta i saradnja s vlastima u Sloveniji.

Iz SIPA je potvrđeno  da su  pokrenuli istragu pranja novca u ukupnom iznosu od 586.749 KM.

“Službenici SIPA su po naredbi Suda i Tužilaštva BiH  u Tuzli, Gračanici, Živinicama i Zavidovićima privremeno oduzeli dokumentaciju i predmete od četiri pravna i dva fizička zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo pranje novca”, rekao je Luka Miladinović, portparol SIPA.

Dodao je da su ovom prilikom u okviru istrage oduzeti  snimci nadzornih kamera, mobilni telefoni, te razna poslovna dokumentacija koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti