27.05.2024.
HomeNovostiSDP TK nezadovoljan vlašću i zdravstvenim sektorom u vremenu krize - predlaže...

SDP TK nezadovoljan vlašću i zdravstvenim sektorom u vremenu krize – predlaže nove mjere

Savjet za zdravstvo KO SDP TK izražava zabrinutost zbog trenutne situacije u Tuzlanskom kantonu, izazvane pandemijom COVID-19.

˝Posebno zabrinjava činjenica da je koronavirus ušao u zdravstvene ustanove Tuzlanskog kantona, te uzrokuje sve veće obolijevanje zdravstvenih radnika. Prema saopštenju menadžmenta Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, samo je u toj ustanovi preko stotinu radnika izvan radnog procesa zbog neophodnih mjera samoizolacije i oboljenja izazvanih koronavirusom. Savjet za zdravstvo KO SDP TK bojeći se najgoreg mogućeg scenarija u vezi sa potencijalnim nedostatkom zdravstvenog kadra u TK apeluje na Vladu TK i Krizni štab Ministarstva zdravstva TK da poduzme sve mjere kako bi se zaštitili zdravstveni radnici, a samim tim i građani Tuzlanskog kantona˝, navode iz Savjeta za zdravstvo.

S tim u vezi predlažu se sljedeće mjere:

  • Vlada TK mora što prije iznaći materijalna sredstva kako iz vlastitog budžeta, tako i sa viših nivoa, te donacije, kako bi se prvenstveno osigurala adekvatna zaštitna oprema zdravstvenim radnicima od primarnog do tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, te zdravstvenim ustanovama omogućio adekvatan broj testova na COVID19. Svjedoci smo da zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama rade bez dovoljnog broja adekvatne opreme (FFP3 maski, rukavica, vizira, zaštitnih odijela).
  • Zdravstvenim radnicima obezbijediti adekvatno radno vrijeme (omogućiti korištenje godišnjih odmora, plaćenog odsustva, skraćeno radno vrijeme, slobodne dane), dok još uvijek nemamo preveliki broj oboljelih pacijenata, te ih tako u što većem broju sačuvati za najgori mogući scenarij.
  • Pripremiti zakonsku regulativu po kojoj će biti omogućeno da u slučaju nedostatka zdravstvenog kadra u radni proces na određeni period uključimo ljekare i medicinske tehničare sa biroa, po potrebi i studente, kako bismo izbjegli duge konkursne procedure.
  • Zdravstvenim radnicima koji su uvedeni u radni proces preko Federalnog projekta sufinansiranja zapošljavanja, isti produžiti do prestanka nepovoljne epidemiološke situacije u BiH.
  • Na Tuzlanskom kantonu obezbijediti centralni izolatorij, koji po zakonu treba da bude finansiran iz budžeta Federacije BiH, a ne od strane zdravstvenih ustanova. Zdravstveni radnici Tuzlanskog kantona, u slučaju potrebe, svi podjednako, kako iz privatnih tako i iz javnih ustanova trebali bi u takvom jednom izolatoriju učestvovati u liječenju oboljelih, posebno onih sa lakšim oblikom bolesti COVID19, te deficitaran kadar poput specijalista infektologa, pulmologa, anesteziologa i drugih sačuvati za liječenje težih slučajeva bolesti.
  • Raspodjela opreme i sredstava sa viših nivoa na niže nivoe mora biti poštena i transparentna, kako bi se svim zdravstvenim radnicima podjednako omogućila što bolja zaštita, a pacijentima pružila adekvatna zdravstvena usluga.
  • Jačanje sastava i aktivnosti Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, te se apeluje na isti da u svoj tim uključi što je moguće više zdravstvenih stručnjaka, kako bi se obezbijedile adekvatne preventivne mjere i što bolja koordinacija prema nižim nivoima, jer samo zajedničkim snagama na svim nivoima možemo doprinijeti suzbijanju infekcije coronavirusom.

Savjet za zdravstvo KO SDP TK još jednom apeluje na građane Tuzlanskog kantona da se pridržavaju uputa izdatih  od strane Federalnog-Kantonalnog štaba Civilne zaštite, Kriznog štaba Federalnog-Kantonalnog ministarstva zdravstva, te gradskih i opštinskih štabova, jer samo tako možemo sačuvati živote naših građana. Doprinos koji daju građani u vremenu pandemije, postupajući po izdatim smjernicama je nemjerljiv, jer u suprotnom nijedan zdravstveni sistem na svijetu pa ni naš ne bi mogao podnijeti masovno obolijevanje naših građana.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti