24.05.2024.
HomeLifestyleOvo su namirnice koje je bolje čuvati izvan hladnjaka

Ovo su namirnice koje je bolje čuvati izvan hladnjaka

Pojedine namirnice je bolje držati izvan hladnjaka jer tako zadržavaju svoje nutritivne vrijednosti i imaju bolji okus.

1. Dinja i lubenica

Hladnjak može smanjiti broj antioksidanata. Istraživanje koje je provelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazalo je da lubenice na sobnoj temperaturi sačuvaju puno više svojih nutritivnih vrijednosti nego u hladnjaku. Čuvanjem dinje i lubenice u hladnjaku utjecat ćete na njihov okus i uništiti vrijedne antioksidanse koji se nalaze u njima.

2. Krumpir

Hladne temperature pretvaraju krumpirov škrob u šećer što rezultira pomalo slatkastim okusom. Krumpir je najbolje staviti u papirnatu vrećicu i spremiti u hladnu smočnicu. Sunčeva svjetlost uzrokuje nakupljanje klorofila zbog čega krumpir može pozeleniti.

3.Krastavci

Krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj.

4. Luk

Ovo povrće treba cirkulaciju zraka da bi ostalo svježe. Spremite cijeli luk u papirnatu vrećicu na kojoj ste probušili rupe i držite ga u smočnici. Nemojte ga spremiti blizu krumpira jer luk emitira plin i vlagu zbog čega se krumpir može brzo pokvariti.

5. Rajčica

Ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice. 6. Kava Ako želite da vaša kava ima dobar okus držite je na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Velika količina vlage u hladnjaku ne odgovara kavi. Kavu je najbolje čuvati u staklenoj teglici s hermetičkim poklopcem.

7. Češnjak

Češnjak je najbolje držati na prohladnom i mračnom mjestu.

8. Med

Držanje meda u hladnjaku može uzrokovati njegovo kristaliziranje. Čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom mjestu

9.Narezani kruh

Iako držanje kruha u hladnjaku sprječava plijesan, hladnjak će u vrlo kratkom vremenu isušiti kruh. Ukoliko se ne radi o narezanom kruhu koji namjeravate koristiti narednih dana, stavite ga u ormarić ili u zamrzivač.

10. Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura.

11. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje treba čuvati na hladnijem i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer će se stvrdnuti te dobiti strukturu poput maslaca.

12. Čokolada

Držite čokoladu na sobnoj temperaturi negdje na tamom i suhom mjestu. Ekstremno niska temperatura, kakva je u hladnjaku, utječe na kvalitetu i okus čokolade kao i ekstremno visoka, prenosi Reader’s Digest

 

 

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti