Ovo su namirnice koje je bolje čuvati izvan hladnjaka

0

Pojedine namirnice je bolje držati izvan hladnjaka jer tako zadržavaju svoje nutritivne vrijednosti i imaju bolji okus.

1. Dinja i lubenica

Hladnjak može smanjiti broj antioksidanata. Istraživanje koje je provelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazalo je da lubenice na sobnoj temperaturi sačuvaju puno više svojih nutritivnih vrijednosti nego u hladnjaku. Čuvanjem dinje i lubenice u hladnjaku utjecat ćete na njihov okus i uništiti vrijedne antioksidanse koji se nalaze u njima.

2. Krumpir

Hladne temperature pretvaraju krumpirov škrob u šećer što rezultira pomalo slatkastim okusom. Krumpir je najbolje staviti u papirnatu vrećicu i spremiti u hladnu smočnicu. Sunčeva svjetlost uzrokuje nakupljanje klorofila zbog čega krumpir može pozeleniti.

3.Krastavci

Krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj.

4. Luk

Ovo povrće treba cirkulaciju zraka da bi ostalo svježe. Spremite cijeli luk u papirnatu vrećicu na kojoj ste probušili rupe i držite ga u smočnici. Nemojte ga spremiti blizu krumpira jer luk emitira plin i vlagu zbog čega se krumpir može brzo pokvariti.

5. Rajčica

Ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice. 6. Kava Ako želite da vaša kava ima dobar okus držite je na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Velika količina vlage u hladnjaku ne odgovara kavi. Kavu je najbolje čuvati u staklenoj teglici s hermetičkim poklopcem.

7. Češnjak

Češnjak je najbolje držati na prohladnom i mračnom mjestu.

8. Med

Držanje meda u hladnjaku može uzrokovati njegovo kristaliziranje. Čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom mjestu

9.Narezani kruh

Iako držanje kruha u hladnjaku sprječava plijesan, hladnjak će u vrlo kratkom vremenu isušiti kruh. Ukoliko se ne radi o narezanom kruhu koji namjeravate koristiti narednih dana, stavite ga u ormarić ili u zamrzivač.

10. Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura.

11. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje treba čuvati na hladnijem i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer će se stvrdnuti te dobiti strukturu poput maslaca.

12. Čokolada

Držite čokoladu na sobnoj temperaturi negdje na tamom i suhom mjestu. Ekstremno niska temperatura, kakva je u hladnjaku, utječe na kvalitetu i okus čokolade kao i ekstremno visoka, prenosi Reader’s Digest

 

 

 

 

24sata.hr