SDA želi da presudi u izboru za rektora Univerziteta u Sarajevu: U utrci i brat Šefika Džaferovića

0

Za prvog čovjeka Univerziteta u Sarajevu, kako „Dnevni avaz“ saznaje, osim akutelnog rektora Rifata Škrijelja, kandidirat će se i Šaćir Filndra, Elvir Čizmić te Ejub Džaferović, brat člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Sjednica Senata, prema našim saznanjima, održat će se 1. jula i tada bi trebalo biti poznato ime novog/starog rektora najstarijeg univerziteta u BiH.

Rifat Škrijelj je ranije za „Avaz“ potvrdio da će se ponovo prijaviti na konkurs. Jedan od kandidata koji osim Škrijelja ima velike šanse za poziciju rektora je nekadašnji dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra, kojeg, kako kaže naš izvor, podržava Stranka demokratske akcije, koja nije za to da Škrijelj ostane rektor i naredne četiri godine.

Ejub Džaferović je bivši dekan Mašinskog fakulteta, no njegova važnija preporuka je što je brat člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Elvir Čizmić je bio prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu. Međutim, u aprilu prošle godine je podnio ostavu na tu poziciju iz kako je tada naveo „personalnih razloga“.

Konkurs se završava iduće sedmice.

– Sjednica Senata će se održati u prostorijama Mašinskog fakulteta. Na posljednje dvije sjednice Senata se jasno prikazao odnos snaga onih koji su za kandidate Sebije Izetbegović i sa druge strane Škrijeljeve pristalice – kazao je izvor blizak „Avazu“.

Senat je na posljednjoj sjednici izabrao i Komisiju za izbor rektora, koju čine pet članova.

Predsjednica Komisije je dekanesa Pravnog fakulteta Hajrija Sijerčić-Čolić, a članovi su Dubravka Pozderac-Lejlić (Akademija likovnih umjetnosti), Muhamed Ajanović (Stomatološki fakultet), Izet Bijelonja (Mašinski fakultet) i Naris Pojskić (Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju).