Dramatično u TK: Korona u rudnicima, bolnicama, privatnim firmama i vrtićima

0

Otvaranje granica, znatno ublažavanje mjera, ali i slobodnije ponašanje građana koji preporuke kriznih štabova u velikoj mjeri nisu uvažavali, u proteklim danima dovelo je do znatnog širenja koronavirusa.

U drugom ciklusu prvog vala dosad je zaraženo 70 osoba, a epidemiolozi su uvjerenja da će u narednim danima dolaziti do povećanja broja novootkrivenih slučajeva. Od ukupnog broja najviše je asimptomatskih slučajeva, a problematična je i činjenica da u većini klastera nulti pacijent dosad nije pronađen.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić danas je potvrdila da su pozitivni slučajevi na koronavirus potvrđeni među zaposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Domu zdravlja u Živinicama te ambulanti Dubrave.

Kako je dalje navela, na SARS-CoV-2 pozitivni su izaposlenici Rudnika mrkog uglja Banovići, Rudnika Đurđevik, Rudnika soli u Tuzli, Rudnika Kreka te Rudnika Šikulje. Lukavačka Cementara također se nalazi na listi kompanija sa pozitivnim slučajevima, kao i Elin motors u Živinicama.

Također, pozitivne slučajeve bilježe i dva obdaništa u Tuzli, Kolibri i Pčelica koji djeluju u sklopu Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete. Zbog šestero zaražene djece i dvije vaspitačice rad svih javnih obdaništa se obudstavlja.

Tuzlanski kanton nalazi se na pragu proglašenja epidemije, a u najmnogoljudnijoj regiji u Federaciji BiH aktivno je deset klastera. Najbrojniji je u živiničkom naselju Suha koji se proširio i na susjedne gradove.

Trenutno je na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli muškarac iz ovog grada te jedna žena i dva muškarca iz Živinica. Svi su srednje teške kliničke slike i niko nije priključen na respirator.

Od 27. marta do danas u Tuzlanskom kantonu je koronavirusom zaraženo 158 osoba, a tri su preminule.

A, zvaničnici su se hvalili, samoreklamirali kako su pobijedili koronu i kako su stvorili tzv. “tuzlanski model” borbe protiv pandemije….