23.07.2024.
HomeUncategorizedSDA krenula u kampanju: Kome je Rudnik mrkog uglja Banovići podijelio 56...

SDA krenula u kampanju: Kome je Rudnik mrkog uglja Banovići podijelio 56 hiljada maraka za reklamu?

Polovinom maja ove godine Vlada Federacije imenovala je novu upravu Rudnika mrkog uglja Banovići. Na mjesto direktora imenovan je  Fadil Kudumović. Direktor po mjeri Stranke demokratske akcije. Prema pisanju medija, Fadil Kudumović je vjenčani kum Bege Gutića bivšeg premijera TK i kandidata SDA za načelnika Općine Banovići.

Samo par dana kasnije SDA u Banovićima je krenula u predizbornu kampanja. Na skupove sa kandidatom SDA za načelnika Općine Banovići Begom Gutićem ide i novi direktor Rudnika Banovići Fadil Kudumović.

U organizaciji OO SDA Banovići večeras su održani prvi u nizu radnih sastanaka po mjesnim ograncima u Aljkovići, Seoni i Pribitkovići. Prisutnim članovima i simpatizerima SDA Banovići obratili su se predsjednik OO SDA Banovići, Bego Gutić, generalni direktor RMU Banovići, Fadil Kudumović i drugi članovi Izvršnog odbora SDA  Banovići“, saopštili su početkom juna iz Općinskog odbora SDA Banovići.

Već narednog mjeseca novi v.d. direktor rudnika Fadil Kudumanović pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja za sedam dana  jula potpisuje pet ugovora za reklamno propagandne  usluge vrijedne 56 hiljada maraka. Kao razlog za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja navedeno je „reklamiranje ugovornog organa“.

Uprava Rudnika mrkog uglja Banovići pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja 23. jula potpisuje ugovor sa firmom Vivik, koja ja vlasnik RTV Slona, za reklamno propagandne usluge vrijedan 24.000 KM.

Već naredni dan, 24. jula Uprava Rudnika pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja potpisuje novi ugovor za reklamno propagandne usluge. Ugovor vrijedan 4.000 KM potpisan je sa Radiotelevizijom 7.

Četiri dana kasnije, 28. jula direktor Kudumović potpisuje novi ugovor za reklamno propagandne usluge sa Javnim preduzećem Radiotelevizija Tuzlanskog kantona vrijedan 24.000 KM. I ovaj postupak proveden je pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. Isti dan za iste usluge potpisan je i ugovor sa firmom Book d.o.o, koja je vlasnik novina Glas TK, vrijedan 2.000 KM.

Sa firmom Mono digital  30. juna Uprava Rudnika potpisuje novi ugovor za reklamno propagandne usluge vrijedan 2.000 KM.

Ukupna vrijednost ugovora za reklamno propagandne usluge je 56.000 KM. Svi ugovori potpisani su na osnovu provedenog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja. U obrazloženju odabira baš ovog postupka javne nabavke uprava Rudnika pozvala se na član 21. stav 1 tačka c Zakona o javnim nabavkama BiH. A kao razlog za primjenu ovog postupka naveli su „reklamiranje ugovornog organa“.

Prema članu 21. stav 1 tačka c Zakona o javnim nabavkama BiH “ugovorni organ izuzetno može ugovor o nabavci dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci u sljedećim slučajevima kada se iz suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili iz razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču; c) kada se iz suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili iz razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču“.

Samo dan nakon što je potpisan zadnji ugovor za reklamno propagandne usluge premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić posjetili su Rudnik mrkog uglja Banovići.

Vlada Federacije BiH je u maju ove godine imenovala novo rukovodstvo Rudnika mrkog uglja Banovići, na čijem čelu je direktor Fadil Kudumović, a tokom današnjeg sastanka je istaknuto da se ovo dioničarsko društvo sada nalazi u boljem stanju nego što je to bilo prilikom preuzimanja mandata. 

Danas smo predstavili ključne probleme koje nam je ostavila prethodna uprava rudnika, a vezano za kreditna zaduženja te ugovore koje su potpisali neposredno prije našeg dolaska. Međutim, sada se stanje popravlja i prvi put nakon rata rudnik pozitivno posluje za šest mjeseci. Gubitak je planiran od 4,2 miliona KM, ali smo mi uspjeli ostvariti  500.000 dobiti, kazao je direktor banovićkog rudnika Fadil Kudumović“,saopćeno je iz Rudnika Banovići.

Piše: Piše: A. Omerović. Žurnal.info

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti