21.07.2024.
HomeNovostiCikotić "cikn'o": Za njega je pitanje migranata "seksi", a migrante smatra turistima...

Cikotić “cikn’o”: Za njega je pitanje migranata “seksi”, a migrante smatra turistima koji troše novac u BiH

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je za Face TV kako je čuo “zanimljive i seksi ideje” o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla. Kazao je  da zbog prisustva velikog broja migranata BiH bilježi povećanu potrošnju iako trenutno imamo reduciran broj turista zbog koronavirusa.

– Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim da biste to uradili treba vam puno pretpostavki – naveo je Cikotić.

Komentirajući tešku situaciju u Unsko-sanskom kantonu Cikotić je dao pomalo i šokantnu izjavu.

– Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše… – naveo je Cikotić iako lokalno stanovništvo godinama upozorava na tešku situaciju i pritiske zbog velikog broja migranata koji su okupirali gradove.

On je kazao i da su prava i slobode lokalnog stanovništva uskraćene te naglasio da građani trebaju sarađivati s lokalnim i kantonalnim vlastima i da se problem mogu riješiti samo organizovanim naporima u okviru zakona, a ne nasiljem.

Smatra da BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija te slobode i prava migranata.

– Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu zato što im je tamo dobro krenuli u jednu avanturu. Mnogi od njih nastradaju na tom putu – budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani – rekao je Cikotić.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima identificira migrante i da je to složen proces jer se mnogi lažno predstavljaju, a da je za readmisiju je potrebna kvalitetna identifikacija i sporazumi o readmisijama sa državama u koje se trebaju vratiti.

– Dogovorili smo s pakistanskim ambasadorom da pokrenemo procedure sporazuma o readmisiji – kazao je Cikotić za Face TV.Cikotić smatra da BiH vlada migrantskom krizom te da je zahvalan vlastima u Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona što se trude da situaciju drže pod kontrolom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti