15.07.2024.
HomeNovostiSDA konačno progovorila o diplomama, ali samo o onoj svog bivšeg člana:...

SDA konačno progovorila o diplomama, ali samo o onoj svog bivšeg člana: Kako je šef NIP-a prvo diplomirao, pa tek onda polagao ispite (FOTO+VIDEO)

Kantonalni odbor SDA Sarajevo prezentirao je na današnjoj konferenciji za medije nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove a u vezi sa sticanjem diplome Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda.

Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo je 13. juna ove godine podnio prijavu Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, u kojoj su navedene navodne nezakonitosti prilikom upisa, studiranja i nelegalnog sticanja diplome šefa NiP-a Elmedina Konakovića. Oni su tražili provjeru Konakovićeve diplome nakon što su svi zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dobili mail, a za koji je saopćeno da ga je poslao neko od profesora sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, u kojem se tvrdi da je Konaković nelegalno stekao diplomu na tom fakultetu.

Na današnjoj konferenciji KO SDA Sarajevo govorili su zastupnici Haris Zahiragić i Jasmina Biščević Tokić, koja ujedno i predaje na Univerzitetu u Sarajevu, odnosno na Medicinskom fakultetu.

Zastupnica u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić kazala je da je Klub SDA podnio niz pitanje prema Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

– Kada smo dobili izvještaje ostala sam u čudu sa informacijama koje su dvije inspektorice iznijele i ti izvještaji će kasnije biti dostupni javnosti. Dolazimo do situacije da u Kantonu Sarajevo prvo diplomiraš, pa tek onda počneš studirati. Konaković je završio višu trenersku školu i 2006/07 i tada upisuje prvi ciklus – objašnjava Biščević-Tokić.

Ističe kako je Konaković morao proći prijemni ispit i ići na konkurs, a da Konaković uopće nije polagao prijemni ispit.

– Zato je nagrađen i odmah upisan na treću godinu, a zakon kaže da morate položiti prvu i drugu godinu da bi polagali treću. Sve su to zakonske procedure koje se moraju poštovati. On je u trećoj godini sve ispite položio za mjesec dana, a nakon tih položenih ispita, Konaković brani diplomski rad, diplomira i završava prvi ciklus studija. Nakon toga, on nastavlja studirati prvu i drugu godinu fakulteta. Njegove prve dvije godine uopće nisu bile ocijenjene, niti je mogao upisati direktno treću godinu fakulteta. U decembru 2008. godine, Konaković polaže sve ispite iz prve godine nakon što je diplomirao ranije u martu te iste godine – objašnjava Biščević-Tokić, te dodaje:

– U februaru, dakle, očistite treću godinu, u decembru prvu, a u međuvremenu ste diplomirali. Tako se studira u KS i tako se ponižavaju svi studenti i akademsko osbolje, ali je on najglasniji kada je u pitanju Zakon o visokom obrazovanju – ističe Biščević-Tokić.

Ističe da je u periodu od 12 dana, od 10. do 22. decembra 2008. godine, Konaković položio sve ispite iz prve godine.

– Kako je mogao položiti te ispite ako se godina sluša i zimski i ljetni semestar. Kolega Konaković onda svoju drugu godinu fakulteta završava tek 2013. godine – istakla je.

Objašnjava da je Nastavničko vijeće 3. marta 2008. godine donijelo odluku da studenti mogu braniti diplomski rad, a da je Konaković svoj diplomski odbranio dva dana poslije, čime su prekršene sve procedure, s obzirom da se diplomski brani mjesec dana nakon odluke nastavničkog vijeća.

Zastupnik Haris Zahiragić kaže da bi ovo bilo smiješno “da se ne radi o čovjeku koji 12 godina vlada Kantonom Sarajevo”

– Ovdje se radi o Univerzitetu u Sarajevu i taj problem je ozbiljan. Ovo će ostati kao trajni dokaz jednom vremenu i čovjeku koji je zloupotrijebio sistem. Ono što nas brine pored ovoga, jeste i to da inspekcija na ovom nalazu nije napisala zaključak iako je nalaz na 50 stranica vrlo jasan gdje su navedeni svi dokazi. Mislimo da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ucijenjena od strane vlasti – smatra Zahiragić.

Pozvao je Univerzitet u Sarajevu da se što prije očituje o ovom inspekcijskom nalazu.

– Konaković nije prava slika Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, ovaj fakultet je taoc Elmedina Konakovića – ističe.

Zahiragić se referirao i na Facebook status Elmedina Konakovića gdje je jutros prokomentirao najavljeni press KO SDA Sarajevo.

– On kaže da za sve ispite postoje prijave. Našli smo prijave iz nedjelje, a ispit je u ponedjeljak. Samo me zanima koji to profesor nedjeljom prijavljuje i upisuje ispite. U subotu, 17. feburara 2008. godine prijavljeno je osam ispita, a u nedjelju je prijavio četiri. Ko vikendom prijavljuje ispite – navodi Zahiragić, te dodaje:

– Kaže da ovakav nadzor nikada nije napravljen. I nije. Kaže i to da je ovo treća provjera. Tim je problem još veći. Dva puta su inspektori ili ucjenjeni ili korumpirani. Kako to da raniji inspektori nisu vidjeli ovo što su ove dvije inspektorice vidjele – kazao je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti