27.05.2024.
HomeNovostiŠarovićevo proročanstvo: Narod će Dodiku uvesti sankcije u oktobru na izborima

Šarovićevo proročanstvo: Narod će Dodiku uvesti sankcije u oktobru na izborima

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je kazao da će narod Republike Srpske Dodiku uvesti sankcije u oktobru na izborima i da je očigledno da Milorad Dodik, pored širenja neistina, opstruiše odluke kojima se želi pomoći stanovištvu.

Šarović je poručio da je potpuno očigledno da SNSD čini sve da opstruiše usvajanje smanjenja stope PDV-a na osnovne životne namirnice na pet posto, kao i to da su im njihovi uski politički interesi važniji od toga kako će stanovništvo preživjeti sve težu ekonomsku situaciju.

On kaže da u Dodikovom iznenadnom prijedlogu o stopi od nula posto na ove namirnice nema iskrenosti i da on ide u pravcu sabotaže odluke o smanjenju PDV-a donesene u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

– Prije nekoliko dana SNSD je predložio stopu PDV-a od 10 posto, a ne nula posto koju sada pominju. Zašto onda tada u Predstavničkom domu nisu predložili tu stupu – upitao je Šarović.

On kaže da je još jedan očigledan dokaz da SNSD-e ne želi smanjenje PDV-a, ali ni ukidanje akciza na gorivo, i to što odugovlače sa sazivanjem sjednice Doma naroda.

– SNSD je bio predlagač toga da Dom naroda BiH ne zasjeda odmah poslije Predstavničkog doma i tražili su da dobiju dodatnih 15 dana. Druga dva predstavnika u Kolegiju Doma naroda BiH su bili za to da se odmah nakon sjednice Predstavničkog doma, gdje su donijete odluke o smanjenju akciza i PDV-zakaže sjednica za dan dva – precizirao je Šarović.

On kaže da je SNSD zbunjen i satjeran u ćošak i da zato traže dodatno vrijeme i izmišljaju nove prijedloge i da tako samo odmažu stanovništvu kojem je neophodna pomoć.

– Namjera im je da odbiju smanjenje PDV-a, a da se tobož narodu predstave kao neko ko predlaže stopu od nula posto. To je suština ja mislim da će naći svaki način da izvrdaju prijedlog zakona koji je usvojen u čitanju u Predstavničkom domu od SDS-a. Oni gledaju samo svoj politički interes, a narod ih ne interesuje na bilo koji način – navodi Šarović.

On je poručio da će se SNSD ako pokuša oboriti smanjenje PDV-a u Domu naroda provesti kao bos po trnju.

– Moraju, ili da usvoje ovaj prijedlog, ili da ga odbiju, što će za njih biti politički katastrofalno. Mi ih pozivamo da ne opstruišu smanjenje PDV-a. Mi ćemo ih i sada čekati ne samo po pitanju ovih zakona, nećemo im dati mira i gledaćemo da predlažemo ona zakonska rješenja i odluke koje su u interesu javnosti i mislim da će to za njih biti vrlo šokantno – kazao je on.

Šarović je komentarišući Dodikovu izjavu u kojoj je predsjednike SDS-a i PDP-a okarakterisao kao ljude koji njemu prizivaju sankcije, rekao da će prave sankcije za Dodika uslijediti od glasača na izborima u oktobru.

– To što on sada spočitava meni i Branislavu Borenoviću Dodik govori na osnovu vlastitog iskustava jer se on time bavio u prošlosti – naveo je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti