24.02.2024.
HomeNovostiSarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu: Kako i ne bi bilo kad...

Sarajevo danas najzagađeniji grad na svijetu: Kako i ne bi bilo kad Benjamina Londrc Karić prodaje maglu?!?

Glavni grad Bosne i Hercegovine danas se ponovo našao na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu – pokazuju podaci portala AirVisuala, koji prikuplja podatke s mjernih stanica iz država širom svijeta, prenosi Fena.

U Sarajevu je trenutno koncentracija zagađujućih materija zabilježena indeksom od 272, što pripada kategoriji “vrlo nezdravog“ zraka, zbog čega se nalazi na prvom mjestu AirVisualove liste pod zagađenju.

Najzagađeniji gradovi svijeta su, nakon Sarajeva, pakistanski Lahore sa indeksom 187 i Kalkuta u Indiji s indeksom 181.

Beograd je na šestom mjestu sa indeksom zagađenja 169, a Skoplje na devetom mjestu sa indeksom 161.

Zrak je u Sarajevu trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje, kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom jer je povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

I dok se građani doslovno guše u smogu i zagađenju, gradske i kantonalne vlasti, baš kao i svih prethodnih godina, ne čine apsolutno ništa da se ova očajna situacija barem malo popravi. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ovih dana je tradicionalno zabavljena “prazničnim duhom”, pa je tako na društvenim mrežama objavila fotografiju zgrade u centru grada ukrašene velikom crvenom mašnom uz slavodobitnu poruku: “Nije mašna u Beču nego u Sarajevu!”.

Inače, riječ je o zgradi koja je u vlasništvu jedne privatne kompanije koja se bavi prodajom luksuznih nekretnina, tako da ideja o “ukrašavanju” džinovskom mašnom nije čak ni potekla od gradonačelnice, koja je uglavnom poznata po sličnim nemaštovitim idejama, već od vlasnika pomenute zgrade.

U moru objava Benjamine Karić na Facebooku, Twitteru i ostalim mrežama, nije se našla nijedna inicijativa, prijedlog, pa čak ni komentar o enormnom zagađenju vazduha koje iz godine u godinu ubija stanovnike Sarajeva. Ništa efikasnije nije reagovala ni Vlada Kantona Sarajevo predvođena premijerom Nihadom Ukom – izuzev što su jučer proglasili “upozorenje uz primjenu interventnih mjera”, šta god to značilo…

Kada su prije tačno četiri godine Sarajlije izašle na ulice da protestuju zbog zagađenja, Ukov stranački kolega, tadašnji kantonalni premijer Edin Forto govorio je o nizu potencijalnih mjera koje do danas nisu realizirane, uz konstataciju da se “zna šta treba raditi kad je epizoda Upozorenje ili Uzbuna”. Drugim riječima – zatvorite se u kuću, šutite i molite se da nas obasja sunce! A kad se magla podigne i zagađenje prirodno smanji, ako preživite još jednu epizodu „upozorenja“, vidjećete sve lijepe novogodišnje ukrase sa sarajevskih ulica koje Benjamina Karić reklamira na društvenim mrežama…

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti