14.07.2024.
HomeNovostiSaobraćajni terorizam u Zagrebu: Učesnik ilegalne utrke na parkingu autom pokosio 5...

Saobraćajni terorizam u Zagrebu: Učesnik ilegalne utrke na parkingu autom pokosio 5 osoba

Hrvatski stručnjak za saobraćaj Željko Marušić je izjavio da je sinoćna nesreća na privatnom, ilegalnom “auto-mitingu” (Car Meet) u selu Buzinu, na rubu Zagreba, u kojoj je povrijeđeno pet osoba, primjer “saobraćajnog terorizma” i da u takvoj prilici “bijesan mercedes” može biti smrtonosnije oruđe od pištolja upotrebljenog u ubistvu đaka u Beogradu, prenijela je agencija Hina.

Na to je zvaničnik policije za Zagreb odgovorio da je „policija upoznata sa sudarima automobila na parkiralištima“ gdje se održavaju takve trke, „ali ne može djelovati represivno ako ne utvrdi povredu propisa“, dok je osumnjičeni krivac za sinoćni udes uhapšen.

Marušić je rekao da „svi koji prate društvene mreže znaju mnogo o tome. To se često dešava, raspisan je ‘konkurs’ za mlade koji su došli u posjed preskupih automobila“ i upozorio da su nelegalna takmičenja na putevima izuzetno opasna.

„Poenta je da se to ne smije desiti, policija mora da to efikasno spriječi“, rekao je on.

On je za udes, u kojem je „mercedes“ vozača (23) naletio na gledaoce i još jedan automobil povrijedivši pet osoba, rekao da se „lako može uporediti sa tragedijom u Beogradu“ početkom maja, kada je učenik pištoljem pobio devetoro djece i čuvara škole.

„Ovdje je moglo biti više mrtvih nego u Beogradu. Čisto tehnički, ta dva slučaja su slična, neko je djetetu dao ubilačko sredstvo, a to je ‘mercedes’. Ako mene pitate šta je ubojitije, pištolj ili bijesni auto, ‘mercedes’ je ubojitije oruđe od pištolja, lakše je ‘mercedesom’ ubiti 50 ljudi nego pištoljem“, rekao je Marušić.

On je rekao da je, po zakonu, udes u Buzinu krivično djelo vožnje u alkoholisanom stanju i ponovio da bi policija trebala efikasnije da spriječi ovakva nelegalna okupljanja.

„Ovakve situacije treba zaustaviti u korijenu. Policija ima dovoljno resursa da prati društvene mreže gdje se najavljuju takvi događaji i treba ih suzbijati“, rekao je on.

Naveo je da su i sami svjedoci sinoćne nesreće priznali da se ovakva okupljanja stalno dešavaju, a da je policija, na kraju, izgleda posljednja saznala za to.

Marušić smatra da, pored represivnog djelovanja, treba raditi i na sprječavanju kroz zakonske izmjene i sprječavanje promocije ove pojave na društvenim mrežama i u medijima.

Pored toga što se zalaže da se mladim vozačima do 24 godine zabrani upravljanje vozilima snage veće od 70 kilovata, on smatra da mladima do te starosne granice u početku treba izdavati privremene vozačke dozvole koje bi im bile oduzete u slučaj težeg prekršaja. Takođe, smatra se da se u zakon mora uvesti krivično djelo „saobraćajni terorizam“, jer je nedovoljna postojeća odredba o zabrani vožnje višestrukim prekršiocima.

„Ovu odredbu treba unijeti i za najbrutalnije, direktno opasno kršenje saobraćajnih propisa. Za to bi se kažnjavalo neposrednim odlaskom u zatvor, oduzimanjem vozačke dozvole i doživotnom zabranom polaganja vozačkog ispita, uz trajno oduzimanje vozila koje je vozač pretvorio u mašinu za ubijanje, bez obzira ko je vlasnik“, objasnio je Marušić.

On je oštro kritikovao promovisanje privatnih auto-trka u medijima, koje bi, prema njegovom mišljenju, trebalo zabraniti. On je istakao da na društvenim mrežama postoje kanali koji podstiču ovakvo ponašanje u pijanom stanju, koji se potom dijele na internet portalima i drugim medijima, a to, kao „saobraćajni terorizam, treba spriječiti, a ne podsticati“, zaključio je Marušić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti