Sankcionisan kamiondžija iz Srebrenika koji je poručio da neće poštovati naredbe

0

Nakon sjednice Federalnog štaba Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine poručeno je da u ovom bh. entitetu postoji devet slučajeva zaraze korona virusom, a ukupno 114 osoba je testirano.

“Imamo osoba koje su pod nadzorom, preko 8.000. Imamo tri slučaja u Mostaru. Više osoba je testirano. Osim ova tri slučaja – svi nalazi su negativni. Pojedine osobe su više puta testirane i testovi su negativni”, poručila je Marina Bera, članica štaba ispred Ministarstva zdravlja FBiH.

Ona je kazala da je novorođenče u Mostaru negativno na COVID-19, a da je Svučilišna bolnica u Mostaru podzuela sve korake koji su u skladu s procedurom.

“Dio pacijenata je premješten, dio otpušten. Sedam osoba se nalazi u izolaciji u Mostaru”, kazala je.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove poručio je kako je aktivna naredba da se propisuje izolacija svim osobama koje ulaze u BiH.

“Inspektori i u FBiH i u RS izriču naredbe prema svim građanima i to je prva naredba koja je donesena”, rekao je poručivši da je situacija pod kontrolom.

Ajdinović je kazao i to da je pokrenuto i šest prekršajnih postupaka zbog kršenja naredbi, a razmišlja se i pokretanju postupka protiv vozača iz Srebrenika.

“Želim vas podsjetiti na slučaj vozača iz Srebrenika. Ne samo da je prekršajno sankcionisan od MUP TK, nego ćemo i mi pokrenuti prekršajni potupakImali smo i prijava rasta cijena. Ljudi su na terenu. Uručili smo oko 67.000 KM kazni i 30 prekršajnih naloga”, rekao je Ajdinović.

Ovo je bila druga vanredna sjednica Federalnog štaba Civilne zaštite kojim predsjedava Jelka Milićević. Ona je poručila kako je dogovoren način rada koordinacije i komunikacije sa nižim nivoima, te da će o stanju na terenu javnost bit blagovoremeno obaviještena.