Sankcije novinarske zajednice: BH novinari pozivaju medije na bojkot dok ne dobiju javno izvinjenje od Dodika

0

Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva hitno javno izvinjenje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovog sramotnog ponašanja prema novinarima danas u Sarajevu, te poziva novinarske ekipe da obustave praćenje svih Dodikovih aktivnosti dok ne dobiju njegovo izvinjenje!

Nihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

 – Kako su prenijeli brojni mediji u BiH i regionu, prilikom današnjeg dolaska ispred zgrade Tužilaštva BiH, Dodik je kroz prozor službenog automobila pokazao srednjim prstima prisutnim novinarskim ekipama.

Ovakvim gestom Milorada Dodika je još jedanput demonstrirao ponašanje potpuno neprimjereno i nedostojno jednog visokog političkog zvaničnika. Pored toga što je, po ko zna koji put, vrijeđao i ponižavao predstavnike medija, koji su danas ispred Tužilaštva BiH samo radili svoj posao, takvim vulgarnim ponašanjem Dodik nepovratno urušio ne samo vlastiti ugled, već i ugled države koju kao političar i član Predsjedništva BiH predstavlja.

Dodikovo „objašnjenje“ na današnjoj konferenciji za štampu da se njegov gest odnosio samo na pojedine medije koji, kako je kazao, „kontinuirano lažu“ izvještavajući o njemu, te da srednji prst nije upućen onim novinarima koji profesionalno izvještavaju, ne može ni na koji način biti opravdanje za njegove postupke!

Ukoliko smatra da pojedini mediji i novinari o njemu iznose neistine i klevete, Milorad Dodik na raspolaganju ima mehanizme poput demantije i Zakona o zaštiti kleveta, putem kojih mediji mogu pozvati na profesionalnu odgovornost – navodi se u reakciji Udruženja BH novinari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here