Samo da ne ide stopama Fadila Novalića i Fikreta Hodžića: Farmaceut Forto forsira nabavke vakcina

0
18.11.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo o temi "Migrantska kriza". Premijer Vlade kantona Sarajevo Edin Forto. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kršenje mjera, povećan broj zaraženih, sve manje testiranja, novi sojevi stigli, a vakcina nemamo. Razlozi su to zašto će Kanton Sarajevo svim snagama pokušati, odnosno već pokušava, doći do vakcina jer očito državni nivo posao ne radi kako treba.

Premijer KS, Edin Forto navodi da se vrši niz razgovora sa više velefarmacija, u smislu nabavke vakcine.

“Jedini način za KS je da neka velefarmacija ugovori određeni broj vakcina i da ih nama proda na teritoriju BiH. Mi onda s njima možemo potpisati ugovor. Sa druge strane, država ima mogućnost da ide direktno po međunarodnom sporazumu da nabavlja vakcine, što bi bilo najbolje. Npr. Pfizer, koji je najveći proizvođač, razgovara isključivo sa državom.”

Kaže da je Kanton spreman platiti, te je već odvojeno 2 miliona maraka.

“Poslali smo pismo namjere prema svim velefarmacijama da ćemo uzeti minimalno 100.000 doza vakcina. Vakcina se mora platiti. Ako čekamona humanitarnu vakcinu možda se malo i načekamo. Ako vakcine nabavimo ovako kako planiramo građani će u paketu svog zdravstvenog osiguranja moći dobiti vakcinu bez dodatnog plaćanja.”

Forto ističe i da očekuje da se viši nivoi vlasti uključe u ovaj problem.

Kaže da mu je trenutno prioritet da građani dobiju vakcinu i da se pokrene ekonomija.

“Imamo informacije iz Covaxa da bi do kraja februara mogla stići određena količina, ali i to bi bilo za samo jedan dio zdravstvenih radnika.”

federalna,ba