Šamar odlazećoj Trumpovoj administraciji: Lideri EU odbili sastanak sa Pompeom

0

Američki državni sekretar Mike Pompeo otkazao je u posljednji čas o svoj dolazak u Evropu pošto su ministar spoljnih poslova Luksemburga Jean Asselborn i višerangirani zvaničnici EU odbili da se sastanu sa njim, izjavile su danas evropske i američke dipplomate.

Prema navodima diplomata, Pompeo je želio da se sastane sa Asselbornom u Luksemburgu prije susreta sa evropskim liderima i Visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepom Borrellom.

Međutim, Pompeo je odustao od prvobitnog plana za odlazak u Luksemburg koji nije bio zvanično objavljen jer zvaničnici sa kojima se trebao sastati nisu iskazali spremnost za susret.

Pompeo nije otišao ni u Brisel jer nisu zakazani nikakvi sastanci sa zvaničnicima EU niti bilo kakav događaj u NATO-u.

Diplomatski izvor ističe da saveznici nisu željeli da se sastanu sa Pompeom nakon nasilja u Vašingtonu u kojem je prije sedam dana poginulo pet ljudi.

Iz State departmenta ranije je saopšteno da je Pompeo otkazao posjetu Briselu jer su sva putovanja američkih zvaničnika otkazana zbog rada na prenosu vlasti na novu administraciju izabranog predsjednika SAD Joe Bidena.