Opozicija za promjene, Izetbegović protiv opozicije

0
Bosnian Muslim member of Bosnia's tripartite Presidency Bakir Izetbegovic speaks during a press conference after talks with Serbian President Aleksandar Vucic in Belgrade, Serbia, Wednesday, Dec. 6, 2017. Three members of Bosnia's presidency are in Belgrade on an official visit two weeks after the U.N. tribunal convicted former Bosnian Serb military chief Ratko Mladic of genocide and sentenced him to life in prison, which stirred tensions. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ova godina, za razliku od prethodne, nije izborna, ali bi do izbora novih parlamentarnih većina moglo doći. Opozicija je nestrpljiva, krenula je vertikalno u napad i prekompoziciju vlasti. Nakon entitetskog, sada, čini se, i u jurišu na državni nivo.

Prekompoziciju vlasti u NSRS-u već je najavila opozicija. PDP i SDS ojačani su DNS-om, a računaju i na podršku pojedinaca iz vladajućeg SNSD-a. Istovremeno, apetiti rastu, pa ovaj trojac sprema korekcije vlasti i na državnom nivou. Prvi potez biće incijativa za smjenu Nebojše Radmanovića.

DNS-ov Nenad Nešić smatra kako Predstavničkim domom treba predsjedavati neko mnogo aktivniji nego što je Radmanović.

Na ovu najavu hitno je reagovala Radmanovićeva stranačka kolegica Dušanka Majkić, pa je svoje koalicione partnere SDA upozorila da bi njegova smjena koštala i Bakira Izetbegovića.

No, tu smjenama nije kraj. One krupnije tek se krčkaju, ali za sada tajno.

DF-ov Dženan Đonlagić poručuje da navodi da ne mora ovakav sastav Doma naroda ostati u ovom sazivu do narednih izbora.

SDP-ov Saša Magazinović je jasan: “Džonlagić je upravo najavio da će Predsjedništvo BiH raspustiti Dom naroda. Samo da ne govorimo o šiframa pošto u hodnicima se priča o tome kako će Predsjedništvo BiH donijeti tu odluku – raspustiti Dom naroda, kada u NSRS-u bude nova većina”.

Upravo je Predsjedništvo BiH, prema Ustavu, ključna adresa koja bi smjenu Doma naroda mogla provesti u djelo. No, prije njih, to isto može učiniti i sam Dom ukoliko smjenu podrži većina delegata iz bar dva naroda. Aktuelna većina, očekivano, nema želje da siječe grane na kojima sjedi.

“Veoma teško je raspustiti Dom naroda, naročito ako nemamo HDZ uz nas za jedan takav projekat. Prema tome, u te stvari se ne treba upuštati ako ne vidimo izlaz, zadnju tačku takve jedne akcije. Zato je SDA juče podržala aktuleni saziv Vijeća ministara BiH”, objašnjava dopredsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović (SDA).

Državna delegatkinja Lidija Bradara (HDZ BiH) podsjeća kako je u Bosni i Hercegovini sve moguće, ali da postoje jasne i precizne definicije u Ustavu BiH kako se to radi te da će ako se neko usudi i takvu krizu proizvesti, sigurno znati naći odgovor.

Plan je opozicija u RS-u razradila. Prvo, osvojiti većinu u NSRS-u. Nakon toga, u Dom naroda delegirati svoje ljude a smijeniti postojeće SNSD-ove. Mozak ove operacije je Mirko Šarović, koji je, podsjećamo, maestralnom političkom igrom, izbio kontrolu HDZ-u i SNSD-u u CIK-u BiH. Na istovjetan način prisiliće HDZ i SDA u Domu naroda da sarađuju sa novim delegatima. A u tom slučaju imamo novi Savjet ministara BiH, jer Šarović ne odustaje.