SAD, EU i G7 ukidaju Rusiji trgovinski status”najpovlašćenije nacije”

0

 

Američki predsjednik Joe Biden će u petak objaviti da će, zajedno sa Evropskom unijom i zemljama Grupe sedam (G7), Sjedinjene Države krenuti u ukidanje trgovinskog statusa „najpovlašćenije nacije“ Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu…

… prenosi AP, a prema izvoru koji je upoznat sa materijom i koji se oglasio pod uvjetom anonimnosti.

Oduzimanje statusa najpovlašćenije nacije Rusiji omogućilo bi SAD i saveznicima da uvedu carine na ruski uvoz, povećavajući izolaciju ruske ekonomije kao reakciju za invaziju na Ukrajinu.

Bidenov potez dolazi u trenutku kada u Washingtonu jača dvostranački pritisak da se ukine ono što je formalno poznato kao “trajni normalni trgovinski odnosi” sa Rusijom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pritiskao je SAD i saveznike da preduzmu akciju protiv Rusije u obraćanju Kongresu tokom prošlog vikenda. Ova odluka je došla samo nekoliko dana nakon što je Biden zabranio uvoz ruske nafte i gasa.

Bijela kuća je saopćila da će se Biden u petak ujutru obratiti naciji kako bi najavio ,,nove aktivnosti kako bi se Rusija pozvala na odgovornost za njen ničim izazvan i neopravdani rat protiv Ukrajine”.

Kanada je bila prva država koja je prošle sedmice ukinula status najpovlašćenije nacije Rusiji.

 

(FENA)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here