01.03.2024.
HomeNovostiRuski terorista Igor Girkin - Strelkov borio se na strani Srba u...

Ruski terorista Igor Girkin – Strelkov borio se na strani Srba u agresiji na BiH, a sada ga je Putin strpao u zatvor, ali ne zbog toga…

Advokat Girkina-Strelkova nije isključio da bi se njegov klijent mogao dobrovoljno prijaviti u rat iz zatvora.

Terorist Girkin osuđen je na četiri godine zatvora zbog vrijeđanja Putina, što se prema ruskim zakonima smatra “ekstremizmom”.

Međutim, u stvarnosti je teško zamisliti da će mu se pružiti takva prilika, budući da Girkin, ako bude zarobljen, može reći puno zanimljivih informacija.

PodsjetimoIgor Girkin, poznati ruski nacionalista i bivši dužnosnik FSB-a borio se na agresorskoj strani u ratu u Bosni i Hercegovini.

Strelkov je pomogao Rusiji u aneksiji Krima 2014. godine, a potom i u organiziranju proruskih postrojbi na istoku Ukrajine.

Međutim, kako je javio Guardian, Tatjana Stanovaya, osnivačica firme za političke analize R Politik, rekla je da Strelkov “prešao sve zamislive granice” i da je bio dugo tražen.

Naime, on je pozvao Putina da preda vlast nasljedniku.

Zemlja neće preživjeti još šest godina ove kukavičke osrednjosti na vlasti”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, gdje ga prati više od 800.000 ljudi.

Kritike ruskog napada na Ukrajinu su zabranjene, a sve ključne ličnosti liberalne opozicije su ili iza rešetaka ili u egzilu.

Prošle godine je britanski International Business Times izvještavao o Strelkovu, pozivajući se na bh. medije. Naime, pojavila se slika na kojoj se nalazi on sa još dvojicom muškaraca u uniformama koja je navodno napravljena u Višegradu za vrijeme rata.

Jasno je da je Strelkov imao istaknutu ulogu u ratu u Bosni od novembra 1992. do aprila 1993. To potvrđuje i dnevnik, koji je sam Strelkov objavio 1999. godine, u kojem opisuje svoje podvige boreći se za VRS generala Ratka Mladića u sastavu 2. ruskog dobrovoljačkog korpusa”, pisao je tada International Business Times, te dodao da je prije njegovog angažmana u BiH Strelkov navodno bio angažovan u Pridnjestrovlju.

Navodi se da se Strelkov borio u BiH kao dio grupe ruskih monarhista poznatih kao Carevi vukovi.

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti