Ruski nacionalisti u Sibiru protestvuju protiv Putina

0

Pristalice ruskih nacionalističkih grupa okupile su se u sibirskom gradu u znak protesta protiv predsjednika Vladimira Putina dok je zemlja obilježavala godišnji praznik Dana nacionalnog jedinstva, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Otprilike 100 aktivista održalo je takozvani Ruski marš u gradu Barnaulu 4. novembra, držeći plakate s natpisima “Rusija je sve, sve ostalo je ništa” i “Bez Sibira Rusija je mrtva zemlja”.

Neki od demonstranata kritizirali su Putina zbog “autoritarnosti” i izrazili podršku tekućim protestima u dalekom istočnom gradu Habarovsku protiv poteza Kremlja da uhapsi guvernera regije.

Dan nacionalnog jedinstva uspostavio je Putin 2005. godine kao zamjenu za obilježavanje boljševičke revolucije iz sovjetskog doba.

Godinama su ruski zvaničnici pokušavali promovirati praznik, koji formalno označava pobjedu na bojnom polju nad poljskim snagama 1612. godine, kao način za jačanje patriotizma.

Desničarske, nacionalističke i monarhističke grupe iskoristile su dan za postavljanje ksenofobnih i antiimigrantskih marševa u ruskim gradovima, a proteklih praznika dolazilo je do prepirki između demonstranata i policije za nerede.

Prethodne demonstracije takođe nisu uspele da prikupe veći odziv.

Ove godine vlasti u Moskvi i većini drugih ruskih gradova nisu dozvolile održavanje skupova pozivajući se na mjere opreza protiv koronavirusa.

Moskovska policija privela je najmanje 30 nacionalističkih aktivista koji su pokušali održati Ruski marš uprkos zabrani.

Lider Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril obilježio je Dan nacionalnog jedinstva polaganjem cvijeća na spomenik na moskovskom Crvenom trgu kojim se obilježava Kuzma Minin i Dmitrij Požarski, vođe ruskog otpora protiv poljskih osvajača u 17. vijeku.