Ruska gubernija s namjesnikom Vučićem: Oko 5 000 ruskih špijuna vršlja Srbijom

0

Neformalna grupa “Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi i Srbi zajedno protiv rata” održala je još jedan antiratni protest u centru Beograda, na kom je poručeno da Rusija mora da prestane sa napadima i da politika ne smije da bude ispred života ljudi. 

Aktivisti su poslije skupa otišli do Ambasade Rusije, gdje su predali listu zahtjeva među kojima je i zahtjev da Rusije povuče iz Srbije svoja 4.036 agenta obavještajnih službi.

Napad Rusije na Ukrajinu nezakonit

Okupljeni građani su sa Trga Republike i ove subote poručili da rat u Ukrajini koji traje više od tri mjeseca mora što prije da se završi. Naveli su i da je napad Rusije na Ukrajinu nezakonit i sraman i da krši sve postulate međunarodnog prava. Koordinator grupe Pjotr Nikitin je pozvao Srbe da “otvore oči i ne vjeruju lažima” za koje je rekao da se šire preko nekih televizija sa nacionalnom frekvencijom i tabloida, navodeći, uz odobravanje okupljenih, da u Ukrajini nema nacista.

– Nije moguće zamisliti svijet bez Rusije, ali opet nije moguće zamisliti ni svijet u kome će Rusija po sopstvenom nahođenju drugima određivati način života i stepen sloboda koju uživaju, ako joj se taj izbor ne dopada onda će ubijati ljude, rušiti im naselja, pustošiti gradove, razarati kulturu i arhitekturu – rekao je Ivan Videnović.

Predsjednička kandidatkinja nedavnih izbora i članica koalicije “Moramo”, Biljana Stojković, poručila je da nema važnijeg mjesta od ovog na kojem treba biti danas i da se duboko klanja okupljenima jer pokazuju upornost u solidarnosti.

– Nijedan ljudski život ne može biti vrijedan borbe za teritorije. U Srbiji se mora poslati poruka da znamo ko su zločinci i da znamo ko su žrtve –  rekla je Stojković.

Prioritet je zaustaviti rat

Aktivistkinja Aida Ćorović je rekla, čitajući poruku u ime brojnih ženskih grupa, da se “više od sto gradova u Ukrajini nalazi pod stalnom paljbom ruske vojske”.

– Svako do nas, a mi žene prije svih, treba da se zalažemo za mir. Prioritet je zaustaviti rat i početi mirovne pregovore – navela je Ćorović.

Istakla je da je rat u Ukrajini kao i svi ostali “besmislen, plod patrijarhalnih modela nadmetanja i dominacije, muški rat u muškom svijetu”.

Kako je rekla, “potpuno iracionalno slavljenje ruske agresije postalo je dominantna matrica razmišljanja u Srbiji”.

Skupu su prisustvovali i političari Aleksandar Olenik i Zoran Živković.

Predali listu zahtjeva

Aktivisti su se poslije skupa uputili ka Ambasadi Rusije, gdje su predali listu zahtjeva: da se se trupe Ruske Federacije odmah povuku sa svih teritorija suverene Ukrajine i da se svi počinioci ratnih zločina u kojima je stradalo više desetina hiljada civila odmah isporuče pravosuđu Ukrajine, radi suđenja za ratne zločine.

Od Rusije je zatraženo i da odmah povuče “svih svojih 4.036 agenata obavještajnih službi” iz Srbije, a posebno “27 agenata u Vladi Srbije, sedam agenata u Predsjedništvu Srbije, 86 agenata u Ministarstvu odbrane, 64 agenta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, svih 113 agenata u Bezbjednosno informativnoj agenciji i brojne agente u vjerskim organizacijama u Srbiji”.

Kako bi se Ukrajini pomoglo, na protestu je prikupljana humanitarna pomoć, koja će biti proslijeđena na adresu ukrajinske ambasade u Beogradu, piše N1.