20.04.2024.
HomeSportReal Madrid je 14. put šampion Evrope!

Real Madrid je 14. put šampion Evrope!

Real Madrid je večeras u finalu Lige prvaka sa minimalnih 1:0 savladao Liverpool u Parizu, te tako po 14. put postao šampion Evrope!

Liverpool je bio bolji rival na terenu, imao više prilika, ali Real je još jednom dokazao zašto je najveći klub na svijetu i “na svoj način” je stigao do nove titule prvaka Starog kontinenta.

Heroji Kraljevskog tima bili su Vinicius Jr., koji je bio strijelac jedinog pogotka na utakmici u 59. minuti, te Thibaut Courtois, koji se večeras istakao sa devet odbrana.

Real je tako ostao na nestvarnom procentu pobijeđenih finala Lige prvaka, pošto je slavio na 14 od 17, koliko ih je igrao!

Redsi su zaista dominirali većim tokom prvog poluvremena, imali nekoliko dobrih šansi, ali Courtois i stativa spašavali su Real Madrid, koji nije uputio nijedan udarac ka golu Alissona sve do posljednjih trenutaka prvog dijela.

Prvu veliku šansu Redsi su imali u 16. minuti. Arnold je odlično probio po desnoj strani, ubacio za Salaha čiji je udarac sjajno odbranio Courtois. Tri minute poslije Arnold šutira preko gola, a u 21. minuti lopta nakon udarca Sadija Manea i odbrane Courtoisa pogađa stativu!

Vinicius je nekoliko puta dobro prošao kroz odbranu Liverpoola, ali nije mogao konkretnije da zaprijeti, a u 43. minuti Karim Benzema postiže gol.

Sudije su signalizirale ofsajd, a nakon dugog pregledavanja snimka u VAR sobi, odlučeno je da gol i konačno bude poništen. Utisak mnogih je da ofsajda nije bilo jer se lopta odbila od Fabinha. Svejedno, biće puno polemike o ovoj situaciji u kojoj je tehnologija spasila Redse…

U posljednjim sekundama je još jednu šansu imao Real, ali nije bilo promjene rezultata.

I u drugom poluvremenu gledali smo istu sliku na terenu. Liverpool je snažno pritiskao i pokušavao doći do gola, ali nije mu to polazilo za rukom. Prijetili su Salah i Arnold u nekoliko navrata, a onda je u 59. minuti uslijedio šok za viceprvaka Engleske.

Valverde je povukao sjajnu kontru po desnoj strani, na kraju je centrirao za Viniciusa na drugoj stativi, a on je rutinski poslao loptu u gol za 0:1!

Šest minuta poslije Liverpool je mogao poravnati, ali udarac Salaha zaustavlja čudesni Courtois. Belgijski čuvar mreže je i u 81. minuti fenomenalno zaustavio Egipćanina, a u međuvremenu je veliku šansu propustio i Naby Keita.

Do kraja se Real odbranio te sačuvao 1:0 za pobjedu i veliko slavlje nove titule u Ligi prvaka…

Liga prvaka, finale:

Liverpool – Real Madrid 0:1 (Vinicius 59’)

Liverpool: Alisson, Robertson, Van Dijk, Konate, Alexander-Arnold, Henderson, Fabinho, Thiago Alcantara, Diaz, Mane, Salah.

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Militao, Alaba, Mendy, Casemiro, Valverde, Modrić, Kroos, Vinicius, Benzema.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti